"Vi kommer aldrig ge upp vår demokrati"

Socialdemokraternas förstamajtåg samlade cirka 400 personer. Det är mycket mer än på flera år. Constance Rutberg, 83, trodde aldrig hon skulle få uppleva nazister i Boden.

1 maj 2018 20:45

Hon har varit medlem i partiet sedan 1970-talet.

Constace Rutberg är född 1934 och var barn under andra världskriget.

– Det var ett elände, det som var då. Det var mörkläggning och jag var rädd när jag hörde Hitler skrika på radion. Man vill inte att någon ska behöva uppleva nazismen igen och nu har de tågat på våra gator.

Under kriget tillät Sverige att uniformerade tyska soldater transporterades genom landet. De stannade bland annat på Bodens järnvägsstation.

Constance Rutberg var på Medborgarplatsen där Boden mot rasism hade en manifestation. Då såg hon när nazisterna tågade förbi med sina flaggor.

– I mina ögon såg de ut som barnungar, men har de inga föräldrar som känner till historien? Alla vet ju hur det var, andra världskriget, och vilka följder det fick. Deras familjer borde förstå att ingen vill ha det så igen. Det här är ju deras barn och barnbarn.

Constance Rutberg menar att det är en sorgens dag.

– Men vi har en demokrati som säger att var och en måste få säga sitt. Jag tycker inte att man ska tafsa på den, men man kan inte tiga ihjäl nazisterna. I dag har många demonstrerat och manifesterat mot nazismen.

Hon konstaterar att det också är många fler i förstamajtåget än på flera år.

– Det här som hänt idag är nog en tankeställare för många, att man inte kan ta demokratin för given.

Claes Nordmark, socialdemokraternas kommunalrådskandidat i valet, menade att folket i Boden har skickat ett tydligt budskap att det i Boden och Norrbotten inte finns plats för "den vidriga ideologi som nazismen är".

– Vi kommer aldrig att ge upp vår demokrati, som bygger på respekt, öppenhet och mänskliga rättigheter. Men den här demokratiska värdegrunden bygger vi vårt samhälle, som vi vill ha. Av djupet av mitt hjärta tackar jag varmt alla som är här idag. Det är viktigt att vi tillsammans står upp mot krafter som försöker splittra oss.

Bo Gillberg, 77 år, tillhör också rörelsens veteraner. Han reagerar starkt på att socialdemokraterna inte fick tillstånd att gå den väg genom Boden de alltid brukar gå 1 maj.

– Det är sanslöst. På den internationella arbetarrörelsens dag demonstrerar socialdemokrater och vänsterpartister, som går sina traditionella vägar. Det borde polisen veta. Nu fick de stänga centrala Boden bara för att nazisterna skulle gå där. Det tycker jag är för jävligt. Jag tycker det är tragiskt att de här knäppgökarna har kommit hit, men jag tycker det är fel att folk skriker åt dem. De vill bara skapa bråk. De får bara uppmärksamhet. De ska inte ha det. Jag har inte sett dem och vänder dem ryggen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lena Tegström Ida Folkesson David Olsson-Jiglund Mathias Asplund Anders Appelgren