Byn Vettasjärvi ser ut att ligga långt bortanför de stora stråken om man bara ser på kartan. Man kan till och med tro att det är rätt ödsligt. Men faktum är att tre vägar leder hit och byn har internationella gäster året om. Li Nolin drar besökarna till Vettasjärvi.
– När jag tar emot dem så tror vissa att jag är barnet på gården och blir förvånad när det är jag som sköter allt, säger Li Nolin.
För två år sedan fångades hon av ett hus på nätsidan Hemnet. Då satt hon i sitt hem i västerbottniska Lycksele, nästan 50 mil bort.
– Jag tänkte att den där gården vill jag ha. Jag har velat ha något stort med stugor, gräs och garage. Det stod mellan Gällivare och Jokkmokks kommun. Så jag och min före detta sambo köpte gården och sedan har det bara fortsatt. Jag hyr ut stugor och har sedan förra året en liten butik vid infarten till gården, säger Li Nolin.
Efter separationen har hon valt att stanna själv med hunden Nala på gården.
– Det är lite mer jobb när man är själv men jag får ihop allt ändå. Jag tänker inte flytta, säger hon.
Hon har varit Västerbotten trogen tidigare. Uppväxten i Umeå följdes av en gymnasietid i Burträsk och två år i Lycksele innan flytten till byn.
– Jag hade aldrig hört talas om Vettasjärvi innan jag såg annonsen. Min pappa och jag åkte upp på visning och vi budade. Jag tyckte om byn från första besöket. Vi förlorade budgivningen men trots det så blev det vårt eftersom de som sålde gillade att vi ville bo här på heltid, säger Li Nolin.
Li Nolin ägnar sina dagar åt stuguthyrning och renovering av tre stugor som hon hyr ut via Airbnb. Hon ser om sin butik, skriver barnböcker och utöver det jobbar hon heltid på bensinstationen i Vittangi. Till jobbet i Vittangi är det 5,5 mil enkel väg.
Hon är yngst i byn och har lärt känna byborna genom att hjälpa till vid pubkvällar och i byns kaféer. Men även via butiken som hon driver. Massor med turister hittar också hit.
– Idag får jag åtta från Finland och imorgon två från Italien och igår åkte pakistanier. Vi har haft turister från Kanada, Malaysia och Taiwan och Tyskland. Antingen kommer turisterna för mellanlandning om de ska vidare till Narvik, Hammerfest eller Luleå. Nu under juli är det en gäddfisketävling som gör att de kommer. På vintern är det skoteråkare från Finland och så är det de vanliga turisterna som stannar fem, tio dagar. De kommer ofta från Tyskland, Italien och Asien och åker ut på dagarna. Det är fullt upp.
Det är ett fåtal perioder under året som stugorna på gården är lediga.
– April och november är lugnare månader och då hinner man fixa stugorna. Annars är det bara några dagar som de inte är uppbokade under året.
Hur hinner du med allting?
– Jag jobbar udda tider på macken och hinner städa i stugorna, böckerna gör jag när jag tid och butiken står ju öppen och den sköter sig själv. Morgon och kväll är jag där. Man får aldrig tråkigt här, säger Li Nolin.
Närmaste butiker ligger i Vittangi eller Skaulo åt andra hållet. Som nämndes tidigare leder tre vägar till Vettasjärvi från olika håll.
– Många som stannar i butiken har stugor i Parakka eller Masugnsbyn eller Kääntöjärvi och andra kommer från andra hållet och kanske har stuga i Nilivaara. De som bor i byarna kommer hit också och handlar.
Klarar du det här ekonomiskt?
– Det jag får in av stuguthyrningen går tillbaka till stugorna när jag fixar till dem, renoverar och köper möbler. Nu ska jag måla om bastun. Butiken går också bra och jag trycker upp fler böcker. Jag återinvesterar allt och tar aldrig ut lön. Den har jag från jobbet på macken.
Det är högsäsong nu i butiken, sommargästerna har anlänt.
– Nu kommer riktigt mycket folk till butiken. Som mest har det varit 32 stycken betalande kunder på en dag. Det är mycket godis och glass och böcker. Turisterna gillar souvenirer så det har jag. Det är en salig blandning. Jag försöker hitta något till alla.
I Lycksele jobbade hon vid turisttäta Skogsmuseet därför är souvenirer en självklar vara i butiken.
– Det är ungefär samma frågor som man får från turisterna här som i Lycksele. Turisterna är intresserade av att veta varför man bor här. För dem är att köra till närmsta matbutik 5,5 mil helt galet. De har intresse för skogen, det samiska och det gamla svenska byalivet. De vill köpa med sig något hem, säger Li Nolin.