”Man är som i ett mörker”

I den lilla byn Vettasjärvi är man allt som oftast avskuren från omvärlden. Mobiltelefonerna går inte att använda på grund av krånglande mobilmaster.

Problem. Kjell-Åke Persson upplever att det är stora problem med mobiltäckningen i byn Vettasjärvi. "För att felanmäla det här så måsta jag åka då två mil enkel väg till Nilivaara", säger han.

Problem. Kjell-Åke Persson upplever att det är stora problem med mobiltäckningen i byn Vettasjärvi. "För att felanmäla det här så måsta jag åka då två mil enkel väg till Nilivaara", säger han.

Foto: Lars-Göran Norlin

Vettasjärvi2015-08-08 12:00

Vettasjärvi ligger några mil från Masugnsbyn. En smal väg som bitvis är mycket gropig leder till byn. Här bor det mellan 50 och 60 personer. Dålig täckning och återkommande problem med mobiltelefonin gör att byborna upplever att de är avskurna från omvärlden.

– Nu har vi tur den här gången att fasta telefonen fungerar. Tidigare har det varit ungefär en vecka då vi haft varken fast telefon eller mobiltelefon. Jag vet inte, det känns som att man håller på att avveckla glesbygden här. Jag menar om glesbygden ska leva så måste man åtminstone ha möjlighet att ha kontakt med omvärlden, säger Persson.

Kjell-Åke Persson tvingas ibland åka flera mil för att kunna göra ett telefonsamtal.

– Doktorn skulle ringa mig på tisdag, mellan åtta och nio, det var ingen mottagning då. Så då får jag ta bilen och köra två mil enkel väg till Nilivaara, där har jag mottagning. Sedan tillbaka, så det blir fyra mil för att vänta på att doktorn ringer mig, säger han.

Telia står just nu inte högt i kurs bland byborna.

– Man är liksom inte glad åt Telia om man säger så, det är lindrigt sagt. Fler och fler övergår till andra operatörer, men det gäller bara mobila bredbandet. Men mobiltelefonin – vi har inga andra, vi är hänvisade till Telia. Vi har inga alternativ, säger Kjell-Åke Persson.

Masten i utkanten av byn är en 2G mast. Telia har enligt byborna sagt att man ska bygga ut till 4G.

– Den här masten, det är 2G vi har här. Det mobila bredbandet går väldigt sakta när det fungerar. Men okej det är vad det är. Men när det inte fungerar man är som i ett mörker här, säger Persson.

Företagaren Lennart Sammelin är milt sagt inte nöjd med hur mobiltelefonin fungerar.

– Det är inte civiliserat att svära men man har all anledning att göra det, säger han.

Problemen med mobiltelefonin har varit länge enligt byborna.

– Det har varit så i stort sett sedan vi fick mobiltäckning. Så det är inget nytt. Men jag upplever att tidigare åtgärdades det snabbare än vad det gör nu. Sedan får man till svar att det där kommer de att kompensera men det är inte det vi är ute efter. Givetvis ska vi ha kompensation men vi ska ha fungerande telenät, säger Lennart Sammelin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om