Dyrare tider för äldre

Det blir dyrare att leva för kommunens äldre- och funktionshindrade, efter den 1 juli i år.Kommunfullmäktige beslutade i går om en rad taxehöjningar som berör dessa grupper.

Foto: Pär Bäckström

VETTASJÄRVI2009-06-09 06:00
Gällivare kommuns vård- och omsorgstaxa, som av brukare i eget boende betalas i procent av inkomsten efter behovsprövad vårdtyngd, höjs med en procent på alla inkomstnivåer enligt följande:

Till tre procent av inkomsten på vårdtyngd ett - städning och tvätt var tredje vecka, maximerat till 600 kronor.

Till fem procent på vårdtyngd två - städ, inköp, tvätt klädvård, samt enstaka omvårdnad max en gång per vecka.

Till sju procent på vårdtyngd tre - som ovan max två gånger per dag, fem dagar i veckan.

Till nio procent på vårdtyngd fyra - som ovan max två gånger per dag, sju dagar i veckan.

Till tio procent på vårdtyngd fem - som ovan max tre gånger per dag, max sju dagar i veckan eller dubbel bemanning för omvårdnad två gånger per dag eller mer.

Detta ger kommunen en inkomstökning på 50 000 kronor om året.
Vinst: 780 000 kronor per år
Höjningar av kostavgifter ska ge kommunen en vinst på
780 000 kronor per år och innebär att att brukarna få betala 218 kronor mer för helpension, tolv kronor mer per portion för mat på servicehus, sex kronor mer per protion på korttidshem, 14 kronor mer för distribution till eget boende, samt en-två kronor mer per portion för frukost, mellanmål och kvällsfika.
- Livsmedel i affären har gått upp i pris, liksom mat på restaurang. Tills den ordningen är ändrad ställer vi oss bakom det här, sa Lars Alriksson (M).
Rita Poromaa (S) sa:
- Vi ska komma ihåg att det finns ett förbehållsbelopp, som skyddar den som har det dåligt ställt.
Högre avgifter
Avgiften för förbrukningsartiklar, som är obligatorisk om brukaren inte avsäger sig den, höjs från 100 till 150 kronor per månad och ska ge 120 000 kronor per år i ökade intäkter.
Eva Alriksson yrkade avslag till förmån för eget förslag om att avgiften inte ska vara obligatorisk utan något brukaren får önska.
Också taxan för trygghetslarm höjdes med 50 kronor per månad till 150 kronor för de som brukar sådana, vilket drar in 130 000 mer per år i kommunkassan.
Avlastningsavgiften för tillfällig hjälp med vård och omsorg av anhörig höjdes till 100 kronor, medan reduceringen av denna vid vistelse på avlastnings- korttidsboende togs bort.
Vinsten?
30 000 kronor per år.
"Ökat socialhjälpsbehov"
Bror Wennström (SKP) avrundade debatten kring nämnda taxeökningar:
- SKP motsätter sig taxeändringarna, då vi inte förberetts möjlighet att sätta oss in i ärendena och för att de berör de grupper av människor som har svårast att hävda sig och tillvarata sina intressen. De kommer att få det svårare ekonomiskt, vilket enligt SKP:s mening kommer att resultera i ett ökat socialhjälpsbehov.
Beslut i korthet
Företag som vill slänga avfall vid kommunens avfallsanläggningar ska betala 250 kronor per besök, från och med 1 juli.

Kostnaden för samtal vid familjerådgivningen ökar med 20 kronor kommer att kosta 80 kronor per samtal från och med den 1 juli, med kommunvinsten 7 000 kronor per år.

En utvärdering som gjorts av Matlagets "Cook and chill" ska ligga till grund för förslag åtgärder som förbättrar kundnöjdheten. En arbetsgrupp tillsätts för detat och återrapporterar till kommunfullmäktige under hösten/vintern 2009.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om