Brödkakorna håller räkningen

I lördag genomfördes den årliga Vettasdagen. Det är 26:e året i rad som dagen arrangeras.Men årets upplaga lockade färre besökare än vanligt. Vädret tros vara en bidragande orsak.

Tre eldsjälvar - Lennart Sammerlin, Clary Sammelin och Kjell-Åke Persson.

Tre eldsjälvar - Lennart Sammerlin, Clary Sammelin och Kjell-Åke Persson.

Foto: John Filipsson

VETTASJÄRVI2010-08-02 06:00
Kvarndagen, eller Vettasdagen som den heter numera ute i Vettasjärvi kan liknas vid en hembygds eller hemvändardag.
I lördags var det 26:e året i rad som den arrangerades sedan starten när några entusiaster drog igång arrangemanget.
- Vi brukar ha mellan 200 och upp till 500 besökare varje år på den här dagen, säger Lennart Sammelin, ordförande i hembygdsföreningen.
- I år tror jag dock att det är något färre, kanske beroende på vädrt, säger Sammelin.
Kropp och själ
För besökarna på Vettasdagen är det välförsett både till kropp och själ. Varje år inleds dagen med gudstjänst innan de egentliga festligheterna tar vid.
- Vi bjuder på korngröt, hembakad tunnkaka och rökt sik som tilltugg. Det är inte meningen att någon ska behöva lämna Vettasdagen på fastande mage.
Det är också efter åtgången på tunnkakorna arrangörerna försöker uppskatta hur många besökare de har varje år.
En annan möjlighet vore att uppskatta det efter kaffeåtgången, som damerna nere vid en lövklädd glänta vid bräckstranden sköter om.
Dragplåster
- I år har vi säkert kokat någonstans mella 40 och 50 liter kaffe här på den öppna elden och det mesta av det har hunnit gå åt, säger Maria Persson, .
Inför varje Vettasdag ser man också till att ha ett dragplåster utöver gudstjänsten och maten som det bjuds på. Det kan vara en författare eller någon annan föredragshållare, som berättar om något med anknytning till trakten.
Gamla anor
Årets val hade fallit på Birger Winsa, professor, som berättade om det Tornedalska Meän kieli, kontra Gällivarefinskan i dåtid och nutid.
Byn har gamla anor och räknar sina första fasta bosättningar tillbaka till tidigt 1700-tal.
Fler på sommaren
Även om det finns spår efter ännu tidigare människor i trakten. I dag har man cirka ett 70-tal bofasta i Vettasjärvi och som vanligt är det en siffra som mångdubblas varje sommar när hemvändarna återvänder utifrån förskingringen.
- Sommartid lever Vettasjärvi verkligen upp igen, bland annat genom den här Vettasdagen, som har kommit för att stanna, säger Lennart Sammelin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om