Fler coronafall i Skellefteå – och ökning av sorkfeber

Covidfallen fortsätter öka i Västerbotten, inte minst i Skellefteområdet. Förra veckan upptäcktes över 100 nya sjukdomsfall i kommunen. Parallellt ser regionen fler fall av influensa, vinterkräksjuka – och en kraftig ökning av sorkfeber i länet.

Biträdande smittskyddsläkare Gunilla Persson säger att det är extra viktigt att fortsätta följa råden.

Biträdande smittskyddsläkare Gunilla Persson säger att det är extra viktigt att fortsätta följa råden.

Foto: Torbjörn Jakobsson/VK

Västerbottens län2021-12-13 16:00

Med anledning av den dystra utvecklingen uppmanar regionen invånarna att följa de nya nationella rekommendationerna som gäller sedan den 8 december.

Under förra veckan analyserades över 10 000 prover för covid-19, och 274 av dem var positiva. 103 av de positiva fallen var i Skellefteområdet, 19 i södra Lappland och 146 i Umeområdet.

– Precis som i resten av landet ser vi en ökning av antalet smittade. Utöver detta ser vi fler som blir sjuka i influensa och vinterkräksjuka. Var noga med att tvätta händerna ofta och stanna hemma när du har symtom. Om du har symtom på covid-19 ska du också provta dig, säger Gunilla Persson, biträdande smittskyddsläkare.

Region Västerbotten ser också en kraftig ökning av sorkfeber de senaste veckorna. Smittan överförs från sork till människa, framförallt via inandning av damm som förorenats av sorkarnas urin och avföring. Smitta kan också ske via direktkontakt med gnagare.

Vanliga symptom är hög feber, muskelvärk, huvudvärk och smärta i magen eller ryggen. De flesta blir friska efter en till två veckor efter smitta. Drabbade uppmanas kontakta en hälsocentral.

– Det är oroande att vi fått så pass många fall av sorkfeber på kort tid. Undvik städning och annan aktivitet där du riskerar att andas in förorenat damm, till exempel i vedförråd, uthus och andra ställen där sorkspillning kan förekomma. Andningsskydd kan också minska risken för smittöverföring.

Covidsmittan bland västerbottningar är störst i åldersgruppen 30 till 39 år, en åldersgrupp som har lägre vaccinationstäckning än övriga åldersgrupper. Smittan ökar dock i alla åldersgrupper mellan 20 och 69 år.

– Vaccination är det bästa sättet att undvika att bli allvarligt sjuk i covid-19. Se till att vaccinera dig om du är ovaccinerad och boka tid för påfyllnadsdosen.

Hon uppmanar vuxna att hålla avstånd i offentliga miljöer, undvika kollektivtrafik när det är risk för trängsel och att använda munskydd när trängsel inte kan undvikas.

– Det är inte läge att vara på platser där det inte går att hålla avstånd till andra människor. Just nu är det en del trängsel i och med julhandeln. Försök att handla på tider när det är mindre folk i rörelse, så att det är möjligt att följa rekommendationen om att hålla avstånd, säger Gunilla Persson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!