Varje vante har en historia

En kaskad av folklig kreativitet kan i helgen beskådas när utställningen #delavantar invigs på Norrbottens museum i Luleå.

10 mars 2018 06:00

Långa rader av färgglada vantar hängs upp i väntan på invigningen. Vantarna är stickade av folk från norr till söder och alla är gjorda enligt egna fantasifullt skapade stickmönster. Sofia Månsson, hemslöjdskonsulent Hemslöjden i Skåne är initiativtagare till projektet där vantutställningen hade premiär i januari i år.

Vantutställningen är resultatet av ett projekt som till stor del pågått på internet, sociala media och att folk suttit hemma och stickat. En annons som lades ut hösten 2017 uppmanade alla som ville att skicka in sina egendesignade vantar. Enda kravet för att få vara med var att lämna in ett färdigt par av sina egendesignade vantar och och sedan dela med sig av stickmönstret på projektets hemsida. Det var alltså ingen tävling.

–Vi vill uppmuntra till eget skapande, man behöver inte vara professionell textilldesigner för att skapa ett stickmönster säger Sofia Månsson.

–Det handlar inte om att bara visa upp "vackra" vantar utan att stimulera till kreativitet och att viljan att dela med sig. Folk tycker om att visa upp det de har gjort, och utbyta idéer och då är ju internet bra. Tack vare att alla som är med använder samma hashtag kan vi följa processen, säger Sofie. På internet kan deltagarna även se hur många som har laddat ner ens stickmönster, vilket kan ge en kick, säger Sofie.

– Många av vantarna har en historia. Ett vantpar "Landskronavantarna" skickades in av en person som led av utbrändhet. Hon skrev senare i sin blogg att stickandet hade varit som en livlina för henne, för det gav henne ett mål; att bli klar med vantarna i tid för inlämning. På bloggen fick hon mycket stöd och sporrades av andra stickintreserade.

– Man blir lycklig av att se allt det som folk skapat säger Pia Jägstrand, som är hemslöjdskosulent i Norrbotten. Det är en fantastisk bredd säger hon och visar några exempel;

En har kallat sitt mönster "Stadig frukost" och där kan man se rykande kaffekoppar, ägg med mera. På "Angeredsvanten", syns höghus. "Luleåvanten" har inspirerats av Bergnäsbron och "Harry Potter vanten" har inspirerat en pojke på 10 år att skapa ett stickmönster som sedan farmor har stickat upp. "To Kusama with love" heter ett stickmönster som inspirerats av den japanska konstnären Yaoi Kusama, känd för sina prickiga konstverk.

Något av en rekordhållare är Eva Kitok från Luleå, som lämnat in inte mindre än 17 vantpar till utställningen.

Projektet introducerades i september förra året.

–Först kom det inte in så mycket men under mellandagarna när folk hade julledigt, så rasade det in vantar, minns Sofia.

Länets hemslöjdskonsulenter Karin Gradin och Pia Jägstrand har satt samman invigningsprogrammet på Norrbottens museum som förutom vantutställning bjuder på aktiviteter för barn och föreläsningar om stickning och ur olika perspektiv.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!