Kärleken till en grävmaskinist förde Ramona Eklund, 30 år, från Älvsbyn till Harads. Hon arbetar 75 procent som undersköterska på äldreboendet Edestrand i Harads och all övrig tid och lite till med skönhetsvård på den nystartade salongen.
Utbildningen har hon fått under en två månader lång kurs i Luleå. Hon gör manikyr, bygger gelénaglar, pysslar om händer, färgar och formar ögonbryn, ögonfransar, vaxar samt sprayar huden brun i ett speciellt tält på kunder som vill få en snygg "solbränna".
Under tiden hon bodde i Älvsbyn höll hon till hemma i perioder, men hon föredrar att kunna skilja på jobb och fritid genom att verksamheten någon annanstans.
– Det känns mer roligt att fara hemifrån när man far på jobbet.
Efter flytten till Harads la hon företaget vilande en tid och visste inte hur hon skulle gå vidare. Men så gick hon på en behandling hos kroppsterapeuten Kajsa Sandström i Harads. De båda kände inte varandra sedan tidigare. Ramona Eklund berättade för henne att hon själv höll på med naglar och hade drivit företag i flera år, men att hon hade tagit paus.
– Kajsa tyckte det var självklart att jag måste fortsätta driva företaget i Harads. Jag sa: "I Harads, aldrig! Nej, det kommer aldrig att gå!"
Kajsa Sandström har haft sin firma sedan 1998 och hyrde en lokal av Bodenbo, men vid årsskiftet köptes huset där lokalen fanns av det nystartade fastighetsbolaget Haradshem, där Haradsföretagararen Ove Simonsson är delägare.
– Det var Ove som frågade om inte vi två ville flytta in tillsammans i lite större lokaler som de hade längst ner i ett hyreshus bredvid kyrkan. Han menade att det var bra för bygdens skull, berättar Ramona Eklund.
De tänkte båda två, att varför inte testa, de kunde ju alltid flytta ut igen om det inte fungerade.
– Men det går skitbra och vi genererar kunder åt varandra. Även om vi jobbar olika tider och sällan är här samtidigt, är det ändå roligt att veta att någon mer är här. När mina kunder frågar mig och får veta vad Kajsa gör, så händer det att de bokar tid hos henne också.
Hyran är låg och de har utrustats med tapeter och material för att kunna fräscha upp lokalerna.
– De kom hit med en drös med tapeter och sa: "Gör vad ni vill".
Hon känner att de har blivit väl mottagna av Haradsborna.
– Jag hade inte förväntat mig att det skulle komma så många lyckönskningar och att tidningarna skulle komma hit.
Till Kajsa Sandström kommer många kunder som vill kunna utnyttja sina friskvårdsbidrag lokalt. Hon är också helnöjd med lösningen att flytta ihop med Ramona Eklund.
– Det är helt underbart. Vi har ju en enorm potential att utveckla salongen inom både skönhet och hälsa, säger hon.
Till henne kommer många som vill utnyttja sina friskvårdsbidrag lokalt, berättar hon.
Nu planerar de för att fler ska kunna arbeta hos dem, till exempel en yogainstruktör och gärna någon som kan medicinsk fotvård. Olika event inom skönhet och hälsa och kurser i massage och i självförsvar är också på gång, så fort pandemin lättar.
– Vi har ju stora grönytor runtomkring som gör att vi även kan hålla till utomhus, säger Kajsa Sandström.
Men en skönhetssalong i Harads – det är inte det första man tänker på?
– Jag var en av de första som startade salong på riktigt i Älvsbyn, men nu ploppar upp det jättemånga salonger, så jag tänkte att någon gång ska väl vara först här i Harads också, även fast det är en lite håla, säger Ramona Eklund och skrattar.
Hon satsar först och främst på Harads, men också på byarna runtomkring.
– Idag far folk ju till Luleå eller Piteå för att göra sådant som vi gör här nu.
Hon stänger heller inga dörrar för att samarbeta med Treehotel eller Arctic Bath om det skulle bli aktuellt längre fram.
Pandemin är inte den bästa tiden för den här typen av verksamhet, men de ser till att kunderna inte behöver sitta ihop i väntrummet och arbetar med munskydd. I och med att Ramona Eklund är anställd inom äldrevården är hon dessutom vaccinerad.
Några planer på att släppa vårdyrket har hon inte. Hon tycker lika mycket om båda sina jobb och vill inte ge upp något av dem.
– Jag har andra utbildningar också, bland annat till maskinförare, så folk frågar vad jag gör i vården. Jag svarar att det är det roligaste jag vet. Jag älskar att ta hand om äldre. Jag ska arbeta med människor, det är bara så. Sedan får man ju röra på sig i vården, medan man i salongen är helt stillasittande.