Coronapersonalen slår larm: "Vi känner oss livegna"

RÄTTAD VERSION De stod i frontlinjen under coronakrisen i våras och förväntas åter jobba med de svårast sjuka covidpatienterna. Samtidigt kokar missnöjet hos vårdpersonalen. ”Vi känner oss livegna”, säger sjuksköterskan Ulrika Sundström.

Vårduppror i coronakrisens spår. Undersköterskor och sjuksköterskor på iva-avdelningen vid Sunderby sjukhus förväntas nu återigen börja arbeta inom covidvården i Piteå – och de är mycket besvikna på Region Norrbotten som arbetsgivare. "Ingen vägrar covidpatienterna vård men vi känner oss utnyttjade. Vi får ingen uppskattning", säger sjuksköterskan Ulrika Sundström.

Vårduppror i coronakrisens spår. Undersköterskor och sjuksköterskor på iva-avdelningen vid Sunderby sjukhus förväntas nu återigen börja arbeta inom covidvården i Piteå – och de är mycket besvikna på Region Norrbotten som arbetsgivare. "Ingen vägrar covidpatienterna vård men vi känner oss utnyttjade. Vi får ingen uppskattning", säger sjuksköterskan Ulrika Sundström.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Vård2020-11-21 09:59

Tidigare i veckan gick Camilla Eriksson Sundberg, Vårdförbundets ordförande, ut med kritik mot regionen, efter förhandlingar kring coronaomställningen som slutade i oenighet på grund av att facken inte blir hörsammade rörande vare sig kraven på ekonomisk ersättning eller individuell personalanpassning.

Regionens HR-ansvariga chef Mari Conrad bemötte kritiken med att den så kallade eskaleringsplanen var förankrad hos de cirka 130 iva-sjuksköterskor och drygt 40 undersköterskor som nu återigen förväntas flytta från sina arbetsplatser i Sunderbyn och Kalix.

– Vi har förberett personalen med individuella samtal och anpassningar, även hur man ska få ihop ”livspusslet”. Våra chefer har haft en fantastisk dialog med alla som jobbade i Piteå i våras, sa Conrad. 

Uttalandet skapar en våg av negativa reaktioner från de berörda inom intensivvårdsverksamheten i Sunderbyn, som inte alls känner igen sig i beskrivningen.

– Jag blev förbannad när jag läste det. Inga medlemmar har fått någon annan individuell information än den om eskaleringsplanen, säger Marianne Engberg, Kommunals ordförande.

Hon får medhåll av vårdpersonalen som vi möter utanför Sunderby sjukhus under fredagen.

– Ett stort hån, säger Madelene Bech, undersköterska på iva-avdelningen.

– Vi har inte haft några ”fantastiska” individuella samtal med cheferna, inte heller någon handuppräckning om att vilja åka till Piteå, säger iva-sjuksköterskan Ulrika Sundström.

Alla ställde upp när regionen ställde om i våras, arbetade i rotation uppemot 800 skift totalt i vården av de allvarligast sjuka covid-patienterna i Piteå.

– Varje pass var psykiskt påfrestande. När man står i mask i så många timmar blir man väldigt trött mentalt, säger Madelene Bech.

Hur påverkades privatlivet?

– Allt stod på paus. Jag är ensamstående med två barn och är i alla fall glad över att Kommunal stöttade mig, så att jag fick dispens från 12,5-timmarspassen. Det fick jag inte i början. 

Sjuksköterskan Ulrika Sundström beskriver arbetsbelastningen som "fruktansvärt uttröttande", såväl fysiskt som mentalt.

– Man sov alla lediga dagar mellan skiften. Flera kollegor är sjukskrivna på grund av utmattning, många lider av högt blodtryck.

– Medlemmar som ska jobba i Piteå igen gråter över detta. Flera lider av posttraumatisk stress och går i KBT-terapi, säger Marianne Engberg.

Omställningarna sker även inom Sunderby sjukhus, där akutavdelningen för covidsjuka under torsdagen belades med skyddsstopp av Kommunal på grund av den kaotiska situationen. 

– Det plockas folk från alla avdelningar nu för att bemanna covidvården, samtidigt som vikarier ska ersätta. Stora omställningar varje gång det kommer in nya personer i grupperna. Vi är oerhört besvikna på regionen som arbetsgivare, säger Engberg.

Regionen antyder att det redan finns frivilliga som har tackat ja till att ställa upp i Piteå igen – men även det ifrågasätts kraftfullt av vårdpersonalen.

– Inte en kotte har räckt upp handen, säger Kommunals ordförande.

Samtidigt understryker vårdpersonalen att ingen skulle arbetsvägra om de kommenderas till Piteå på nytt. 

– Ingen vägrar covidpatienterna vård men vi känner oss utnyttjade och livegna. Vi får inget stöd, ingen uppskattning, säger sjuksköterskan Ulrika Sundström.

Därför kräver de mer ekonomisk kompensation, utöver den rörelseersättning som utgick under våren. 

– Vi vill ha en skälig ersättning när vi utsätter oss för riskerna i covid-vården. Andra regioner, som Dalarna, betalar det, säger Ola Ekman, undersköterska.

– Region Stockholm har haft en bonus på 2 400 kronor per skift och upp till 3 500 kronor om man jobbar helg inom covid-vården. Helt rimligt, då det är en extraordinär situation, säger Ulrika Sundström.

Carina Nilsson, sjuksköterska och skyddsombud inom Vårdförbundet, bekräftar att frågan om risktillägg har tagits vidare centralt inom facket.

– Andra regioner öppnar plånboken och även Region Norrbotten ska betala för att vi jobbar med dessa riskpatienter. 

Marianne Engberg, Kommunal, försöker inte dölja sin frustration.

– Jag säger till regionledningen: Vet hut! Behandla människor för vad de är värda. För vem presterar bäst – den som tvingas eller den som motiveras? Vårdpersonalen har ställt om hela sina liv för att bidra i coronakrisen. 

Vad blir följderna om Region Norrbotten inte tillmötesgår era krav?

– På sikt kommer regionen tappa personalen, säger undersköterskan Madelene Bech.

– Folk är trötta redan efter första vågen och har inte återhämtat sig än. Bägaren håller på att rinna över och då är just uppskattningen och den ekonomiska ersättningen det som ändå kan bidra till att hålla covid-verksamheten flytande nu, säger undersköterskan Ilona Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!