Väntetiden på ambulans ökar

Väntan på ambulansen blir i många kommuner längre, samtidigt ökar också samtalen till SOS-alarm. "Det kan vara allt ifrån insektsbett, till ont i halsen och feber."

23 augusti 2017 19:51

Beroende på var i landet du bor kan väntetiden på en ambulans variera nästan en halvtimme. I Luleå får den som är i behov av en ambulans vänta i nästan 12 minuter, enligt uppgifter till Hjärt-Lungfonden. Trots att det ligger under riksgenomsnittet på 13 minuter har det skett en ökning i väntetiden de senaste fem åren.

Stig Holmberg är länsansvarig för ambulanssjukvården i Norrbotten och ser att larmsamtalen ökar från personer som kanske inte är i behov av den akuta vården, vilket också kan bidra till att väntetiden ökar.

– Det kan vara allt ifrån insektsbett, till ont i halsen och feber. Det är ju sjukdomstillstånd som man vanligtvis själv sköter om. Men av någon anledning dyker det upp sådana fall och det har vi inte träffat på tidigare för 10 år sedan, säger han och fortsätter:

– Jag vet inte riktigt vad det beror på, men det är ett bekymmer i alla fall. Det binder resurser för oss som gör att vi kanske är upptagna när någon verkligen är sjuk och behöver oss.

Längst väntetider är det i glesbygdskommuner som Pajala och Jokkmokk, där personer kan få vänta i en halvtimme på vård. En anledning till att personer kan få vänta längre på ambulans i inlandskommunerna är enligt Stig Holmberg de långa avstånden.

– De har större områden att åka över där, och sedan beror det på lite hur befolkningen i en kommun är koncentrerad. Pajala har förhållandevis stora byar utanför tätorterna och det gör att tiderna blir längre där när man väger ihop det.

Här är kommunerna i landet med längst väntetid

1. Pajala: 35,8 minuter.

2. Bjurholm: 30,5 minuter.

3. Sorsele: 30,1 minuter.

4. Jokkmokk: 29,0 minuter.

5. Eda: 26,7 minuter.

Källa: Sveriges Kommuner och Landsting

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!