Goda traditioner är till för att hållas

I byn Valvträsk bor bara 22 människor. Under fettisdagen invaderades byn av cirka 100 hungriga besökare. Alla med ett mål i sikte; bruna bönor och semla.

Per Nilsson från Gunnarsbyn och Mats Nilsson från Överstbyn passade på att äta fettisdagslunch i Valvträsk.

Per Nilsson från Gunnarsbyn och Mats Nilsson från Överstbyn passade på att äta fettisdagslunch i Valvträsk.

Foto: Joakim Nordlund

Valvträsk2019-03-05 18:50

Bruna bönor och fläsk med semla till efterrätt. Det är en tung och riktigt välsmakande svensk fettisdagstradition.

Under tisdagen hade medlemmarna Valvträsk byaförening gjort gemensam sak för att bjuda hungriga gäster på en god lunch.

Eddy Engström och hustrun Elisabeth Engström som kommer från grannbyn Överstbyn inledde dagen med att handla lotter. Sedan satte de sig till bords.

– Vi har varit ute och åkt lite skidor på älven under morgonen. Nu ska det sitta bra med lite mat, säger Eddy Engström.

Efter några tuggor konstaterar han:

– Lika gott som alltid. Det här vill man inte missa.

Samtidigt bär Lena Bergdahl ut ett stort fat med semlor.

– Vi är fem olika som har bakat mellan 30 och 40 semlor vardera. Hoppas bara att det räcker, säger Bergdahl och ler.

Porten till Valträsks byagård öppnade innan lunch och gäster fortsatte att droppa in under hela eftermiddagen.

– Nu är vi snart uppe i hundra besökare. Det är ju helt okej för en by där det bara bor 22 personer, säger Håkan Landström som fanns med i arrangörsstaben.

76-årige Hans Engström är ordförande i Valvträsk byaförening. Han är nu inne på sitt 52:a år på den posten.

– Vi har en fin byagård och vi vill att den ska vara en samlingspunkt, säger han.

Det är inte enbart svenska bakverk (läs semlor) som serveras i byagården. På lördag kommer två franska bagare på besök.

– Det kommer garanterat bli en ny smakupplevelse, säger Engström med förväntan i rösten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om