Våldtäktsutredning fortgår – skolan har haft krisgruppsmöte

En elev ska ha våldtagits på Björknäsgymnasiet i Boden. Brottsoffer och den misstänkte förövaren är över 15 år. På måndagen hade krisgruppen möte på skolan.

Foto: Naina Helén Jåma/TT

NORRBOTTEN2019-06-03 20:29

– Krisgruppen hade möte i dag (läs måndag) klockan tio. Där ingår ett antal rektorer och personal från elevhälsan, skolsköterska och kurator. Det är för att vi ska ha så bred kompetens som möjligt i den gruppen, säger gymnasiechefen B-O Ström.

Det som gör det problematisk för dem, säger han, är att de inte har några uppgifter vilka eleverna är. De vet vare sig vem som är brottsoffer eller misstänkt gärningsperson.

– Vi vet inte vilka det handlar om. Vi har inte fått något annat via polisen än att det handlar om två elever på skolan. Vi vet inget mer. Det gör det svårt att veta var det finns en eventuell målgrupp att möta upp och hantera.

B-O Ström uppger att polisen håller kommunen informerad, men de har valt att inte kontakta åklagaren som leder förundersökningen.

– Normalt när det händer tråkiga händelser så brukar det fort vara ute information i alternativa kanaler. Något sådant ser vi inte i dagsläget.

Han säger att de har en beredskap för att kunna möta upp både offer och den misstänkte förövaren.

Gymnasiechefen kan i dagsläget inte svara på frågan om de två eleverna på Björknäsgymnasiet kommer att delta på årets skolavslutning.

Det kan ju bli väldigt jobbigt för ett brottsoffer att vara i samma lokal som sin förövare.

– Ja, absolut. Det som också kan vara problematisk är ju vad vi kan göra och inte göra innan eventuell dom har fallit. Så länge vi inte vet vilka elever det handlar om kan vi inte göra några åtgärder alls, säger Ström.

Han ska träffa rektorer som deltog på krisgruppsmötet och stämma av vad som är sagt.

– Sedan går vi vidare därifrån, säger gymmnasiechefen.

Anna Väppling är förundersökningsledare. Den misstänkte greps och anhölls under förra veckan, men jouråklagaren valde att släppa honom.

– Vilka överväganden man gjorde vet jag inte, men jag kan tänka mig att det är gärningsmannens ålder som gjorde att man bedömde att det inte är rimligt att ha personen frihetsberövad.

Väppling går inte ut med vare sig åldern på brottsoffer eller misstänkt, utan uppger bara att alla inblandade är över 15 år. Hon väljer även att inte gå ut med könet på brottsoffret av hänsyn till personen.

Den manliga eleven är misstänkt för våldtäkt på sannolika skäl, som är den högre misstankegraden.

Har polisen kunnat säkra några spår?

– Det väljer jag att inte gå ut med heller, svarar Anna Väppling.

Kan du säga något om omständigheterna, skedde den här våldtäkten på skolan?

– Jag har valt att inte gå ut med någonting i den delen.

Vilka utredningsåtgärder vidtar du nu?

– Det som sker nu är att man ska hålla kompletterande förhör med målsäganden. Det är några frågeställningar som ska kompletteras och sedan ska allt komma till mig för bedömning.

Finns det några vittnen?

– Det vill jag inte gå ut med.

Mot bakgrund av de inblandades ålder måste utredningen vara klar inom tre månader från det att polisen har en person som är skäligen misstänkt.

– Antingen ska åtal vara väckt eller så ska förundersökningen vara nedlagd inom den tiden, förklarar Anna Väppling.

I övrigt vill hon inte kommentera hur hon ser på utredningsläget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om