Det är få som känner till historien – varför firar vi egentligen Valborgsmässoafton? Erica Rönnbäck, museipedagog på friluftsmuseet Hägnan, förklarar att det finns flera olika anledningar till firandet men att det bland annat härstammar från en tysk kvinna på 700-talet.
– Det fanns faktiskt kvinna, en abbedissa, som hette Valborg i Tyskland på 700-talet. När hon dog och begravdes ska det ha runnit olja ur hennes kista och därefter blev folk helade från sjukdomar. Det gjorde att hon senare blev helgonförklarad och det är en av orsakerna till att valborgsmässofirandet kom till Sverige, då vi också var katoliker, säger hon.
Hon menar att även de som inte vet varför vi firar Valborgsmässoafton historiskt uppskattar dagen.
– Det är skönt att veta att nu är det Valborg, nu ska vi vara lediga, först tända en brasa och sjunga lite och sedan är det vår, att man vet det räcker ju gott, säger hon.
Det faktum att valborg inträffar i en brytningstid mellan vinter och vår har en stor betydelse historiskt sett.
– Brytningstiden var en tid då man skulle vara extra försiktig eftersom det kunde finnas oknytt och kanske till och med häxor. Det gällde att skrämma bort dem, och därför tändes det en eld och folk stod och tjoade och tjimmade.
Även senare har vårelden fortsatt att användas för att skrämmas men då för att skrämma vilda djur, enligt Erica Rönnbäck.
– Valborgsmässoafton har historiskt sett varit viktigt för svenska djurägare, då de släppte ut sina djur på grönbete. För att skrämma bort vilda djur som kunde attackera boskapen tände de en stor eld.
Sångerna kommer från studentfirandet.
– Studenterna började fira i slutet av 1800-talet och så började borgerskapet ta sig an traditionen att fira med sång och tal och göra det lite högtidligt. Sen 1927 tror jag att den första radiosändningen gick ut i Sverige, där man fick höra studentsången i hela landet. Och så började den traditionen, att man vill sjunga in våren med de här härliga och högtidliga sångerna.
På Valborgsmässoafton kommer Hägnan att bjuda besökarna på körsång, vårtal och majbrasa. De kommer också att få möta fru Valborg Vårman, som berättar om varför vi firar Valborg. I år spelas hon av Matilda Lång.
– Det är första gången jag är fru Valborg och det är med stor ära som jag tar mig an uppdraget. Det ska verkligen bli jätteroligt, säger Matilda Lång.