Marcus Hellner har varit uträknad många gånger under Tour de Ski. Men när allt skulle avgöras, med en monsterklättring uppför slalombacken i Val di Fiemme, kom Gällivares store son tillbaka.
Med besked.
Hellners ärkefiende, norrmannen Petter Northug, gick ut 40 sekunder före Hellner och kanadensaren Devon Kershaw. Hellner lämnade Kershaw efter fem kilometer, redan vid foten av slalombacken och hämtade snabbt ikapp Northug på andraplatsen.
Northug orkade hänga på - ett tag.
"Skönt att dänga dit honom"
Sedan gick Hellner förbi och var till slut 42 sekunder före norrmannen. Åt segrande schweizaren Dario Cologna fanns det inget att göra.
Ett par timmar efter loppet fick NSD en pratstund med en nöjd Marcus Hellner.
- Glad är man ju så klart, och lite trött. Men inte så farligt som man skulle kunna tro, säger Hellner.
Är det extra skönt att det är just Petter Northug som du slår i dag?
- Nja, det vet jag inte. Det är klart att det är skönt att dänga dit honom ibland, men det är hård fajt varje gång. Det är kul att vara i de där duellerna - och att vinna dem ibland - men det spelar mindre roll om det är Petter eller Manificat (fransmannen Maurice, red anm).
Innan Tour de Ski har Hellner tränat i Dundrets slalombacke i Gällivare, för att vänja kroppen vid den hårda påfrestningen som klättringen uppför Alpe Cermis innebär. Men själv hävdar han att just den träningen inte har betytt så mycket.
- Det är inte så mycket, jag har kört ett par pass bara, säger Hellner, som däremot framhåller den stenhårda sommarträningen på rullskidor i backarna från Vassaraträsk upp till Dundrets topp.
- Jag tränar ju mycket på sommaren där, det är ofta man kör på "Femmanvägen". Det har nog hjälpt mig mycket genom åren, det bygger syreupptagningen när man tränar där det är kuperat.
Hur mycket betyder dina mentala egenskaper?
- Det är någonting man får jobba på inför ett lopp. Att vara beredd på att ge allt, att klara av motgångar, men så är det ju alltid. Det är inget unikt med det här loppet - men det är klart att jag har hittat en liten modell för det.
Andraplatsen är Hellners största framgång någonsin i Tour de Ski.
- Det betyder mycket. Man får känna att man är en komplett skidåkare, att man klarar av det mesta inom skidåkningen. Det är ett bra betyg till sin egen träning.
Vad hade hänt om det inte strulat så mycket för dig i början av touren?
- Det vet man aldrig, det var mycket som gick fel då. Det hade kanske sett lite annorlunda ut, men det är inget att spekulera i. Det är grejen med touren - det ska stämma hela tiden.
Charlotte Kalla slutade på sjunde plats i Tour de Ski, efter att ha passerats av finskan Krista Lähteenmäki, norskan Marthe Kristoffersen och tyskan Katrin Zeller.
Trots det var Kalla nöjd - över att hon överhuvudtaget kom till start, efter sjukdomen strax innan Tour de Ski.
- Det här är bättre än jag vågade hoppas på innan jag åkte hit. I prologen var jag så oviss på formen, det var den roligaste niondeplats som jag har varit med om, säger Kalla till TT.