På dagen för 78 år sedan, den 27 januari 1945 steg de som då hette sovjetiska trupper in Auschwitz - Birkenau och befriade fångarna där – vilket skulle komma att bli förintelsens minnesdag. Det är något som nu elever vid Tornedalsskolan uppmärksammar genom en utställning på Haparanda stadsbibliotek från sitt besök till koncentrationslägret i höstas.
Hur fick ni idén till resan?
– Vi hade haft en dröm länge på skolan att vi ville till Auschwitz med våra elever. Men det har varit svårt med pengar innan vi sökte bidrag för att kunna åka, säger lärare Marianne Rönnqvist innan hon fortsätter:
– Vi fick 90 000 kronor i stipendium från Olof Palmes minnesfond och 40 000 kronor från stiftelsen Norrbottens arbetsstugor.
Syftet med resan var att få kunskaper och sprida dem vidare.
– Att få ta del av historien, både vi själva och våra elever.
– Men även sprida vidare det här via utställningar och ut och berätta i skolklasser. Eleverna har varit ute på skolor innan resan och tillbaka på skolorna efteråt och pratat om resan för elever från lågstadiet upp till årskurs 9, säger lärare Anna Merefält.
Två av eleverna bakom utställningen är Agnes Häggström och Andrea Djärv.
Vad vill ni lyfta fram med utställningen?
– Uppmärksamma och sprida kunskap kring förintelsen för att det inte ska hända igen, säger Agnes Häggström.
– Syftet med utställningen är att vi vill visa vår resa, sprida kunskap kring förintelsen och hur det kändes att vara där, säger Andrea Djärv.
Förberedelserna för resan började för drygt ett år sedan.
– Vi började planera studieresan för ett år sedan. Vi tänkte göra resan på våren men på grund av att kriget bröt ut i Ukraina så blev vi lite osäkra på om vi skulle våga åka. Därför blev resan då uppskjuten tills i höstas, säger Agnes Häggström.
Hur var det att besöka Auschwitz-Birkenau?
– Det var hemskt men intressant och väldigt lärorikt. Det som gjorde starkast intryck på mig var förutom att gå runt där och se alla byggnader och platser och hur människorna bodde var hur de blev behandlade. Hur de blev utsatta för experiment och tortyr, säger Andrea Djärv.