Mellan 20 och 25 tandläkare fattas och Folktandvården i Norrbotten har stora problem med att klara sitt åtagande.
Förutom personalbrist pekas outnyttjade tider som inte avbokas ut som en anledning till krisen – men Mattias Karlsson är övertygad om att den omfattande invandringen, som kulminerade 2015, också har påverkat.
– Vi har tagit emot väldigt många asylsökande som kanske har akuta tandproblem och det har alltid varit så att akuta grejer får gå före den planerade tandvården, säger oppositionsregionrådet.
Påståendet tillbakavisas av Folktandvårdens divisionschef Tomas Josefsson, som anför statistik som visar att invandringen endast haft en marginell effekt. 2016 stod asylsökande för 3,8 procent av besöken.
– En sådan statistik är nog lite att luras med siffrorna. Akut tandvård tar naturligtvis resurser från den planerade tandvården och det får konsekvenser nu och på sikt. Det är inte jämförbart med vanliga ingrepp, säger Mattias Karlsson.
Han tror att det kan slå tillbaka på sikt, när människor som inte har fått ta del av den planerade tandvården i stället får akuta besvär.
– Jag tror vi har misslyckats med planeringen för det här. I andra delar av hälso- och sjukvården har vi klarat det där betydligt bättre.
Tomas Josefsson kritiserar Karlssons uttalande.
"Jag antar att en person med den politiska positionen stöder ett sådant uttalande på fakta. Det indikerar att Mattias har andra fakta än vi i tandvårdens ledning har tillgång till", skriver han i ett mejl.
Regionrådet Anders Öberg (S) håller inte heller med moderaten.
– Drygt tre procent av verksamheten har bestått av invandrare som fått nödvändig tandvård. Det är inga fullvärdiga insatser, men när man har varit på flykt i ett antal månader är tandhälsan eftersatt, säger Anders Öberg.
Däremot är Öberg och Karlsson överens om att Folktandvårdens bristande tillgänglighet är ett problem. Öberg lyfter fram fortsatt kompetensväxling som en lösning.
– Många besök i dag är hos tandhygienister och tandsköterskor kan göra nästan allt. Det gör att fler kan behandlas.
Karlsson vill ge Folktandvården mer resurser, Jens Sundström (L) tar också upp kompetensväxling och Kenneth Backgård (NS) och Agneta Granström (MP) lyfter fram vikten av att vara en attraktiv arbetsgivare. Alla är överens om att dagens tandvård är ojämlik, eftersom de små glesbygdskommunerna har allra sämst tillgänglighet.
– Norrbottningar som kanske skulle behöva en knuff för att ta sig till tandläkaren får inte kallelser till kontroller. Då kan problemen bli större, säger Jens Sundström.
Trots svårigheten att rekrytera personal lovar Anders Öberg att S vid en valseger ska se till att Folktandvården finns kvar i alla kommuner.
– Vi har inga ambitioner att lägga ned några tandvårdskliniker, säger han.