Demokraterna tillsätter Kapitoliumkommission

Tidigare har en oberoende Kapitoliumkommission stoppats i senaten av Republikanerna. Nu väljer Demokraterna i representanthuset att tillsätta en egen utredning.

Representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, väntas bli den som utser kommissionens ordförande samt de 13 ledamöterna.

Representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, väntas bli den som utser kommissionens ordförande samt de 13 ledamöterna.

Foto: J. Scott Applewhite/AP/TT

USA2021-07-01 01:02

En Kapitoliumkommission utsedd av Demokraterna ska utreda vad som hände den 6 januari, då Trumpsupportrar stormade den amerikanska kongressbyggnaden och fem människor, varav en polis, miste livet.

Beslutet röstades igenom i representanthuset, en av kongressens två kammare, med röstsiffrorna 222–190, på onsdagskvällen. Bara två republikaner, Liz Cheney och Adam Kinzinger, röstade för kommissionen, båda röstade även för att ställa den förre presidenten Donald Trump inför riksrätt efter stormningen.

– Jag tycker inte att det här är den bästa lösningen, men vi inte kan fortsätta att låtsas som att 6 januari inte har hänt. Vi måste få svar. Vi måste få veta om kongressledamöter, folk ur regeringen, var delaktiga i samordningen av detta, sade Kinzinger till tv-kanalen Fox32 i Chicago, tidigare under onsdagen.

Tillsätts av talmannen

Både han och Liz Cheney påpekar att de hellre hade sett en oberoende, partiöverskridande Kapitoliumkommission, men en sådan stoppades i slutet av maj av de republikanska ledamöterna i kongressens andra kammare, senaten.

Det blir nu i stället representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, som kommer att utse både ordföranden och de 13 ledamöterna i kommissionen. Fem ledamöter kommer att tillsättas efter samråd med Republikanernas ledare i representanthuset, Kevin McCarthy.

– Jag hoppas att vi kan börja blottlägga exakt vad som hände och vidta rimliga åtgärder för att förhindra att något liknande händer igen, och få reda på vem som är ansvarig, sade Steny Hoyer, demokraternas majoritetsledare i representanthuset, under debatten.

"Onödig"

Republikanska kritiker anser dock att kommissionen är onödig och att kongresstormningen redan utreds tillräckligt. Bland annat har åklagare formellt anklagat över 500 personer för delaktighet i stormningen. Republikanerna kritiserar också upplägget med att Demokraterna kommer att vara i majoritet i kommissionen och poängterar att utredningen därför sannolikt kommer att drivas av partipolitiska intressen.

Bakgrund: Attacken mot USA:s kongress

Den 6 januari samlades USA:s kongressledamöter i Kapitolium för att räkna presidentvalets elektorsröster och formellt utse demokraten Joe Biden till valvinnare och nästa president.

I Washington DC deltog samtidigt tiotusentals anhängare till Donald Trump vid ett politiskt massmöte han höll på temat "Rädda Amerika". Vid mötet upprepade Trump sina ogrundade påståenden om systematiskt valfusk och påstod att han var den egentliga segraren. Han uppmanade sina anhängare att gå till kongressen: "Om ni inte fajtas utav helvete kommer ni inte att ha ett land längre", sade den dåvarande presidenten.

De gjorde som han sa. Protesterna övergick till våld när hundratals personer stormade Kapitoliumbyggnaden och drabbade samman med polis. Vissa tog sig så långt som in i talman Nancy Pelosis kontor samt in i en av kamrarna. Delar av byggnaden vandaliserades och såväl senatorer som representanthusledamöter fick sättas i säkerhet.

Fem människor, varav en polis, miste livet i samband med attacken.

En vecka senare, den 13 januari, röstade det demokratstyrda representanthuset igenom ett riksrättsåtal mot president Donald Trump rörande anstiftan till uppror. Rättegången hölls i senaten i februari, efter det att Trump avgått, och avslutades med att expresidenten friades. 57 av senatens 100 medlemmar röstade för fällande dom vilket inte nådde upp till den två tredjedelsmajoritet som krävs för att belägga någon med skuld i ett riksrättsärende.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!