Afghanistankaos punkterar Bidens opinionsstöd

För första gången sedan han tillträdde har USA:s president Joe Bidens opinionsstöd fallit under 50 procent. Det kaotiska utträdet ur Afghanistan framhålls som ett avgörande skäl.

USA:s president Joe Biden i Vita huset i helgen.

USA:s president Joe Biden i Vita huset i helgen.

Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT

USA2021-08-24 04:45

I nuläget anser 48,2 procent av amerikanerna att presidenten gör ett bra jobb medan 48 procent är av motsatt åsikt.

Under helgen var andelen som tycker att Biden gör dåligt ifrån sig för första gången några tiotal procentenheter högre än de som gör tumme upp, visar oberoende Real Clear Politics sammanställning av sex aktuella mätningar.

Löften blev risker

Den smittsamma så kallade deltavariantens härjande till trots får Biden förhållandevis väl godkänt för sin hantering av coronaviruset. 53,5 procent tycker att han gör ett bra jobb, medan 42 procent är av motsatt åsikt. Stödet var dock högre i våras.

Det faktum att smittspridningen ökar i kombination med att stödet för presidentens ekonomiska politik vacklar gör att opinionsexperten Jeff Horwitt vid Hart Research Associates dubbar de senaste månaderna till "en sommar av missnöje" för Biden.

– Aprils löften har förvandlats till augustis risker, säger han till tv-kanalen NBC.

Lägg därtill att enbart 25 procent anser att Biden skött utträdet ur det krigshärjade Afghanistan – som nu kontrolleras av talibaner – bra, enligt den mätning som Horwitts bolag gjort för NBC och tidningen The Wall Street Journal.

Stödet för att avsluta det 20-åriga kriget, det längsta i USA:s historia, är dock stabilt. Det har kostat enorma mängder pengar och tusentals liv och 61 procent av amerikanerna anser att det inte var värt att utkämpa.

Högre än Trump

De dalande opinionssiffrorna till trots har demokraten Biden fortfarande ett högre stöd än företrädaren och republikanen Donald Trump någonsin uppnådde. Trump pendlade mellan genomsnittliga 40 och drygt 44 procent, enligt Real Clear Politics kurvor.

Dennes företrädare, Bidens förre chef Barack Obama, hade däremot ett högre stöd under sitt första år; genomsnittliga 56.5 procent. Senare sjönk det och pendlade mellan 42 och 49 procent.

Fakta: Så tycker amerikanerna om läget

I nuläget tycker 48,2 procent av amerikanerna att president Joe Biden gör ett bra jobb, medan 48 procent är av motsatt åsikt. 49,7 procent har en positiv bild av presidenten.

Förtroendet för de folkvalda i kongressen är betydligt lägre. Enbart 28 procent tycker att de gör ett bra jobb och 60,8 procent gör tumme ner. 35,5 procent har en positiv bild av den demokratiska talmannen Nancy Pelosi. Republikanernas minoritetsledare i representanthuset, Kevin McCarthy, har 18,8 procent en positiv bild av.

33,4 procent tycker att landet har slagit in på rätt väg. 57,7 procent säger att utvecklingen går i fel riktning.

Källa: Real Clear Politics sammanställning av aktuella mätningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!