Britter sörjer: "Blir aldrig som förr igen"

Mörkret faller, men människor fortsätter att strömma till Buckingham Palace för att hedra drottning Elizabeth. För många har monarken varit en symbol för trygghet och traditioner – även när det har stormat i världen.
–Det blir aldrig som förr i Storbritannien igen, säger Emma som rest till London från Kent.

Människor lägger blommor utanför Buckingham Palace i London.

Människor lägger blommor utanför Buckingham Palace i London.

Foto: Jessica Gow/TT

Storbritannien2022-09-09 02:33

Runt om i London har flaggorna under fredagen vajat på halvstång, samtidigt som många människor har trotsat det för staden typiskt växlande vädret och strömmat till Buckingham Palace för att sörja sin drottning.

Under kvällen höll också kung Charles III sitt första tal till nationen, där han bland annat lovade att tjäna landet och folket "med lojalitet, respekt och kärlek".

"Känns märkligt"

I eftermiddagssolen framför den brittiska regentens hem sitter fyraåriga Agnes Woolsey på sin mamma Morgans axlar.

Enligt Morgan, som ursprungligen kommer från USA, skickade dottern ett kort till den brittiska drottningen inför hennes platinajubileum i början av juni.

– Bara för ett par dagar sedan kom det ett tackkort från Buckingham Palace. Så det känns märkligt att drottningen är borta nu, säger hon till TT:s utsända.

"Vill visa respekt"

Folkmassan som samlats framför palatset består av både gamla och unga, och många av besökarna placerar blomsterbuketter i den pampiga gallergrinden framför byggnaden.

16-åringarna Dylan och Ayan har fortfarande på sig sina skoluniformer och har tagit sig till platsen direkt från skolan.

– Jag ville visa min respekt, säger Dylan och fortsätter:

– Elizabeth II regerade ju i 70 år – och alla trodde nog på något sätt att hon skulle leva för alltid.

Ayan har tagit med sig en röd ros, som han försiktigt försöker peta in mellan gallret.

– Jag är född i Indien och kom hit när jag var två år, och drottningen har på många sätt definierat vad Storbritannien är för mig, säger han.

En bit längre längre bort står den 64-årige Jonathan Fitter och håller upp en flagga från Elizabeth II:s platinajubileum.

– Drottningen har styrt landet under hela min livstid och att hon nu är borta känns väldigt märkligt, säger han och fortsätter:

– Hon gjorde ett väldigt bra jobb, och det tror jag att Charles också kommer att göra, och Camilla är bra för honom. Drottningen och prins Philip hade en fin relation, eftersom hon kunde vara sig själv med honom. Och det tror jag att Charles kan vara med Camilla.

"Symboliserar tradition"

Inte bara engelska hörs i folkmassan som tagit sig till Buckingham Palace. Utöver ett stort internationellt pressuppbåd finns här också många utländska turister, och många av dem tar selfies framför de växande blomsterhögarna.

Veve, som kommer från Tyskland och är i London på ett forskningsprojekt, har tagit med sig en stor blomsterbukett och ett handskrivet kort.

– För mig symboliserar drottningen tradition, vilket många här älskar. Men hon var älskad även i Tyskland, säger hon.

"Viktig historisk händelse"

I folkmassan framför de växande blomsterhögarna utanför Buckingham Palace fanns också många barn – och enligt Lauren från Kent kändes det bra att ta med sonen till platsen.

– Det känns viktigt att ta med barnen hit. Det här är en viktig historisk händelse, säger Lauren till TT:s utsända.

Hon och vännen Emma har rest till London med sina barn under dagen.

– För oss representerar drottningen själva kärnan med Storbritannien. Hon gick igenom många tuffa händelser, men hon förlorade aldrig sin värdighet, säger Lauren.

– Det känns som att förlora ett familjeöverhuvud, säger Emma och tillägger:

– Det blir aldrig som förr i Storbritannien igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!