Merkels krav till Putin: Släpp Navalnyj

Tysklands avgående förbundskansler Angela Merkel har träffat Rysslands president Vladimir Putin i Moskva. Utöver talibanernas maktövertagande i Afghanistan diskuterades Aleksej Navalnyj och situationen i östra Ukraina.

Rysslands president Vladimir Putin träffade Tysklands förbundskansler Angela Merkel under fredagen.

Rysslands president Vladimir Putin träffade Tysklands förbundskansler Angela Merkel under fredagen.

Foto: Sputnik/AP/TT

Ryssland2021-08-20 18:18

Resan till Moskva är Angela Merkels sista till Ryssland som förbundskansler innan hon avgår om en dryg månad. Vladimir Putin, som talar tyska, räckte bland annat över en blombukett till den avgående Merkel, som talar ryska, inför mötet.

Högt upp på agendan låg konflikten i östra Ukraina och de stillastående fredssamtalen mellan Kiev och de pro-ryska separatisterna.

– Mitt råd är att håll det här formatet levande och inte låta det bara rinna ut i sanden. Trots att framsteg inte har gjorts i den takt vi hoppades på, säger Merkel på en presskonferens.

Vladimir Putin lät inte lika hoppfull, utan sade att det enligt honom verkar som att den ukrainska makten i Kiev tar steg mot att lämna samtalen.

Den fängslade ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj var också ämne för diskussion. Mötet ägde rum på årsdagen för giftattacken mot Navalnyj – vilket inte var en slump enligt Merkels stab.

– Jag krävde att den ryska presidenten skulle frige Navalnyj, säger Merkel.

Men Putin håller fast vid linjen att Navalnyj inte sitter fängslad av politiska skäl.

– Jag ber om att de domar som utfärdats i Ryssland bemöts med respekt, säger Putin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!