Rapport: Vapenindustrin i Myanmar växer

Företag från minst 13 länder har hjälpt Myanmar att bygga upp sin kapacitet att producera vapen som används för att begå grymheter mot folket, visar en ny rapport.

Ett hem som enligt uppgifter från hjälporganisationer förstörts i misstänkta militära attacker i distriktet Mutraw i förra veckan.

Ett hem som enligt uppgifter från hjälporganisationer förstörts i misstänkta militära attacker i distriktet Mutraw i förra veckan.

Foto: Karen Human Rights Group/AP/TT

Myanmar2023-01-16 10:08

Tiotals företag i USA, Europa, Asien och Mellanöstern stöttar den militära försörjningskedjan i Myanmar, enligt rapporten från Sac-M, ett rådgivande utskott för Myanmar som består av tidigare FN-representanter.

"Företagen som nämns i rapporten bör omedelbart sluta göra affärer med den myanmariska militärens försvarsindustri" skriver de oberoende experterna i rapporten.

Militärjuntan tog över makten i Myanmar i februari 2021 från den civila regeringen. Enligt militären hade regeringen, under ledning av Aung San Syy-Kyi, fuskat till sig en valseger, ett påstående som har avfärdats av landets valkommission.

Rapporten beskriver hur Myanmar har ökat sin vapenproduktion sedan övertagandet. Detta efter att vissa länder har infört vapenembargon eller sanktioner mot personer och företag som ägnar sig åt handel eller tillverkning av vapen i landet.

I Myanmar finns inga privata vapentillverkare, utan företagen drivs av bland annat försvarsdepartementet, enligt rapporten. Antalet vapenfabriker i landet är okänt, men analyser av satellitbilder och annan information pekar på att det finns tiotals.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!