Gruppen, vars föräldrar utsattes för strålning i samband med USA:s atombombning av Nagasaki 1945, lämnade 2017 in en stämningsansökan med krav på att inkluderas i det vårdstöd som Japans regering erbjuder överlevare. Två av målsägarna dog av cancer under processen.
Det är dock upp till regeringen att slutgiltigt bestämma huruvida det ekonomiska stödet ska innefatta även andra generationens överlevare, enligt domstolen i Nagasaki. För närvarande har bara överlevarna själva samt de som utsattes för prenatal strålning vid tiden för bomberna rätt till ersättning för screening för cancer och sjukdomar kopplade till radioaktiv strålning.
Många av atombombsoffrens barn, i Japan kallade "hibaku nisei", säger sig ha drabbats av olika former av cancer och andra hälsoproblem. Gruppen innefattar totalt mellan 300 000 och 500 000 människor.
En liknande process pågår i Hiroshima, där den första atombomben fälldes den 6 augusti 1945, tre dagar innan Nagasaki anfölls. Hundratusentals människor dog vid detonationerna och åren efteråt och ytterligare tusentals fick bestående men på grund av den radioaktiva strålningen. Atombomberna över Hiroshima och Nagasaki ledde till Japans kapitulation och andra världskrigets slut.