Omstridd expresident gläds åt hemkomst

Elfenbenskustens expresident Laurent Gbagbo är tillbaka i landet, tio år efter att han ställdes inför rätta för brott mot mänskligheten i Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag.
–Jag är glad att vara tillbaka i Elfenbenskusten och i Afrika.

Elfenbenskustens tidigare president Laurent Gbagbo vid återkomst till hemlandet.

Elfenbenskustens tidigare president Laurent Gbagbo vid återkomst till hemlandet.

Foto: Leo Correa/AP/TT

Elfenbenskusten2021-06-17 16:54

Uttalandet kom i Gbagbos första framträdande. Han talade inför anhängare till hans parti FPI i Abidjan på torsdagen

Men återkomsten kan skaka om en mycket skör stabilitet i det västafrikanska landet som genomlevt inbördeskrig och misstänkta folkmord det senaste decenniet.

Gbagbo har själv spelat en av huvudrollerna i Elfenbenskustens tragedi. Hemkomsten antydde att konflikter åter kan blossa upp.

Polis sköt tårgas för att skingra hundratals anhängare som samlats i Abidjan för att hälsa expresidenten välkommen hem efter tio år i exil.

Friades helt

Laurent Gbagbo friades på alla punkter i ICC 2019 och har sedan dess bott i Bryssel. 76-åringen anklagades för fyra fall av brott mot mänskligheten och pekades ut som ansvarig för mord, våldtäkter och förföljelse efter presidentvalet i Elfenbenskusten 2010.

Gbagbo, som satt som president i tio år, förlorade då valet mot rivalen Alassane Ouattara. Gbagbo vägrade att acceptera nederlaget, vilket ledde till ett fyra månader långt inbördeskrig där närmare 3 000 människor dog innan Frankrike ingrep militärt och hjälpte Ouattara till makten.

Välkomnas av ärkerival

Den sittande presidenten Outtara har efter långdragna förhandlingar välkomnat Gbagbo tillbaka, han har även uttryckt förhoppningar om att detta ska bidra till försoningsprocessen i landet.

Gbagbo har fortfarande starkt stöd bland sina supportar, men har inte sagt något om vilken politisk roll han önskar spela framöver. Hans juridiska problem är dock inte över ännu: 2019 dömdes han till 20 års fängelse, anklagad för att ha förskingrat pengar från Elfenbenskustens centralbank.

Outtara har ännu inte uttalat sig om huruvida Laurent Gbagbo har benådats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!