Spionchefer varnar stora danska medier

Cheferna för Danmarks underrättelsetjänster varnar två av landets största mediehus för att föra vidare hemligstämplade uppgifter.

Den danska säkerhetspolisen PET:s högsta chef Finn Borch Andersen har varnat danska medier för att föra vidare hemliga uppgifter. Arkivbild.

Den danska säkerhetspolisen PET:s högsta chef Finn Borch Andersen har varnat danska medier för att föra vidare hemliga uppgifter. Arkivbild.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Danmark2021-12-13 19:00

Stig Ørskov, vd för JP/Politikens hus som ger ut tidningarna Politiken, Jyllands-Posten och Ekstra Bladet, kallades till möte med cheferna för polisens underrättelsetjänst PET och den danska försvarsmaktens dito FE. De berättade för honom om en insats den gångna veckan där fyra personer greps misstänkta för att ha läckt hemligstämplade uppgifter.

Underrättelsecheferna ska ha klargjort att sekretesslagstiftningen i fall som detta omfattar även medier och redogjort för straffskalan för ett sådant brott. Maximalt kan det ge tolv års fängelse.

– Jag har aldrig tidigare upplevt eller hört att de två tjänsterna tillsammans vänder sig till medier på det sättet, säger Ørskov i en artikel i Ekstra Bladet.

Cheferna uppges också ha vänt sig till Anders Krab-Johansen, som är högste chef vid Berlingske Media.

De fyra som gripits har bakgrund inom underrättelsetjänsterna. Två av dem har häktats enligt ett beslut som fattats bakom stängda domstolsdörrar.

Uppgifterna som läckt har sannolikt med Danmarks samarbete med USA:s underrättelsetjänst NSA att göra, skriver Ekstra Bladet.

I somras avslöjade en grupp internationella medier, bland andra Danmarks Radio, att NSA tillåtits inhämta uppgifter via danska internetkablar och på så vis till exempel spionerat på politiker i Sverige, Norge, Tyskland och Frankrike.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!