Minister: Vi lämnar inte tolkarna i sticket

I Danmark brottas politikerna med frågan om de tolkar som arbetat för danska styrkor i Afghanistan.
–Vi kommer inte att lämna dem i sticket, lovar utrikesminister Jeppe Kofod (S).

Danmarks utrikesminister Jeppe Kofod. Arkivbild

Danmarks utrikesminister Jeppe Kofod. Arkivbild

Foto: Philip Davali/AP/TT

Danmark2021-08-09 18:28

I takt med talibanernas snabba framryckning i Afghanistan har frågan blivit allt mer akut. Många som arbetat för utländska styrkor i landet är oroliga för sin säkerhet. USA har lovat att ta emot tusentals afghanska tidigare medarbetare och deras anhöriga och även många som arbetat för Danmark vill ha hjälp.

Danska utrikesdepartementet meddelade i förra veckan att 40 lokalanställda som är eller har arbetat på den danska ambassaden i Kabul samt fyra tolkar har ansökt om hjälp genom det så kallade tolkavtalet som öppnar möjligheter att få söka asyl i Danmark. Danska UD har sänt extrapersonal till Afghanistan för att hjälpa till att behandla ansökningarna.

På måndagen höll utrikesminister Jeppe Kofod ett möte med folketingets partier om situationen. Efteråt kallade han mötet "bra och konstruktivt" och lovade mer besked senare i veckan.

– En sak är säker, Regeringen kommer inte att lämna någon av dem som arbetar för Danmark i sticket. Jag är glad för att ett stort flertal av partierna delar den hållningen, sade Kofod.

Fakta: Danmarks tolkavtal

I maj 2013 slöt den dåvarande danska regeringen (Socialdemokraterna, Radikale venstre och Socialistisk Folkeparti) tillsammans med Venstre, Liberal alliance och De konservative ett avtal för att hjälpa tolkar som har bistått de danska styrkorna i Afghanistan.

Avtalet går ut på att tolkar och andra lokalanställda samt deras närmaste anhöriga som bedöms vara i fara i hemlandet kan få visum för att söka asyl i Danmark. En förutsättning är att inte dansk säkerhetstjänst har invändningar.

De som inte bedöms sväva i fara ska kunna få hjälp på plats i Afghanistan med till exempel bostad och utbildning.

Avtalet har förlängts flera gånger, senast i december 2020 och gäller nu fram till utgången av 2021.

Källa: Ritzau

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!