Kim vill göra världen avundsjuk med lyxturism

Från "sjaskigt" till ett turistmål som gör världen grön av avund. Det är Nordkoreas plan för det område som tidigare var ett blomstrande nav för sydkoreansk turism till landet.

En kvinna fotograferas i en hotellobby i Mount Kumgang-området 2018.

En kvinna fotograferas i en hotellobby i Mount Kumgang-området 2018.

Foto: Dita Alangkara/AP/TT

Brott & Straff2020-12-20 10:30

En gång rådde stiltje mellan Nord- och Sydkorea i det mäktiga bergsområdet Mount Kumgang. Turismexperimentet sågs som en symbol för intrakoreanskt ekonomiskt samarbete och sydkoreanska företag pumpade mer än en miljard USA-dollar in i drömmen om en turistdestination i världsklass. Närheten till gränsen underlättade för de hundratusentals sydkoreaner som ville åka norrut för att få andrum i bergen – tills det en dag tog slut.

I juli 2008 – tio år efter att projektet invigdes – vandrade en 53-årig sydkoreansk kvinna ifrån sin turistgrupp. Av misstag hamnade hemmafrun Park Wang-Ja på militärt område och sköts till döds av en nordkoreansk soldat, berättar Reuters. Över en natt tömdes Mount Kumgang på turister och de lyxiga hotellen lämnades åt sitt öde.

"Modernt och all-inclusive"

I fjol meddelade Nordkoreas auktoritäre ledare Kim Jong-Un att de Sydkoreabyggda anläggningarna i Mount Kumgang ska förstöras. Byggnaderna är "sjaskiga" och byggda likt "provisoriska tält i ett katastrofdrabbat område eller på en isolerad avdelning", sade Kim enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA och uppgav att Nord inte ska förlita sig på Syd för utveckling.

Nu ska bergsområdet i stället bli ett nordkoreanskt flaggskepp för internationell turism. Under ett besök i Mount Kumgang betonar premiärminister Kim Tok-Hun att Nordkorea ska utveckla turistkomplexet "på vårt eget sätt" och förvandla det till ett modernt turistmål av all-inclusive-typ som hela världen kommer att avundas, rapporterar den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Ekonomiskt svårt

Hur det ska gå till är dock oklart.

– Kimregimen kommer att ha svårigheter att hitta resurser för att utveckla Mount Kumgang och kommer att behöva utländska investerare, säger Leif-Eric Easley, professor vid universitet Ewha i Seoul, till nyhetsbyrån AFP.

Sydkorea har dock länge sökt mildare relationer med grannen i norr – men kan retas upp om Kim sjösätter planerna på att riva sydkoreanska byggen i området.

– Om det kommer en förfrågan från Nord så är vi alltid villiga att hålla samtal angående våra medborgares äganderätt, intrakoreanska överenskommelser och ett återupptagande av resor till Mount Kumgang, sade Lee Sang-Min, talesperson vid Sydkoreas återföreningsdepartement, under en pressträff efter Kims besked i fjol.

Fakta: Nordkorea

Det kommunistiska Nordkorea grundades med sovjetisk hjälp 1948, sedan Korea delats upp i en amerikansk och en sovjetisk ockupationszon efter andra världskriget. Ett inbördeskrig mellan Nord och Syd rasade 1950–53, sedan nordkoreanska trupper korsat gränsen och gått till anfall.

De båda länderna har aldrig slutit fred, utan ett vapenstillestånd råder fortfarande. En fyra kilometer bred demilitariserad zon skiljer de båda länderna åt.

Den officiella ideologin i Nordkorea hyllar "nationellt oberoende" och "självtillit". I praktiken har det inneburit isolationism, förtryck och svält.

Godtyckliga gripanden av regimkritiker, brist på rättssäkerhet samt tortyr och misshandel av fångar i landets fängelser och fångläger utgör omfattande problem. Uppgifter kommer också om att landet praktiserar offentliga avrättningar för brott som stöld av statlig egendom och hamstring av mat, likaså för grova brott.

Enligt Amnesty International och människor som flytt Nordkorea rymmer landet stora arbetsläger för dissidenter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!