Australiens största stad Sydney har svårt att få bukt med det senaste utbrottet av coronaviruset. Trots smittspårning, munskyddskrav och nedstängning ökar antalet smittade.
Totalt har nu 439 fall upptäckts sedan den 16 juni, varav 44 under torsdagsdygnet. Det är den högsta siffran hittills under det pågående utbrottet i delstaten New South Wales, där Sydney är huvudstad.
Oroande för delstatsregeringen är att 27 av dem befunnit sig ute i samhället, och inte varit isolerade.
Kunder måste isolera sig
Det stora Ikeavaruhuset i stadsdelen Tempe är en i den växande rad av platser som smittade besökt. Alla som varit där under tisdagen, omkring 2 000 personer, anses ha haft nära kontakt och uppmanas att testa sig och sedan isolera sig i 14 dagar.
– Jag var på jobbet och fick ett sms från (hälsomyndigheten) NSW Health där de konstaterade att jag varit på Ikea samtidigt som ett positivt fall och att jag nu måste testa och isolera mig, säger Courtney Robertson till TT.
Det spelade ingen roll att besöket bara var för att plocka upp beställda varor, att det var över på tio minuter, att hon bar munskydd och att hon dessutom är vaccinerad.
Packade ihop
Robinson jobbar på ett av stadens stora sjukhus och anses därmed vara samhällsviktig personal. Men när sms:et kom var det bara att packa ihop och korsa gatan till platsen där covidtestcentret ligger.
– Jag blev lite överraskad. Men i takt med att fallen ökar så var det oundvikligt att komma i kontakt med någon. Men jag har dålig samvete gentemot mina kollegor, säger hon.
Delstaten uppmanar alla som besöker en offentlig inrättning, som exempelvis en butik, att checka in med hjälp av sin mobiltelefon på NSW Healths app. Med hjälp av den datan kan personer som varit där samtidigt som en smittad snabbt kontaktas och isoleras.
"Förebådande känsla"
Det senaste dygnet har ytterligare 7 000 sådana personer adderats, vilket är lika många som under hela det pågående utbrottet hittills. Situationen i Sydney är lite oroande, tycker Courtney Robinson, med tanke på den låga vaccinationsgraden.
– Och det får en stor social påverkan, att man inte får träffa sina vänner eller min familj, som bor utanför staden. Det känns som att folk inte tagit det på allvar. Det råder en förebådande känsla om att restriktionerna kommer att förlängas, säger hon.
Till en början skärps restriktionerna ytterligare och invånare får numera bara motionera utomhus med en annan person som inte tillhör hushållet, jämfört med grupper om tio personer tidigare. Man får heller inte träna längre bort än en mil från bostaden. Att strosa i butiker är det numera också stopp för. Bara en person från hushållet får lämna bostaden för att handla och det får bara ske en gång om dagen.
"Få in i sina skallar"
Men visst ljus skymtas i tunneln. Australiens premiärminister Scott Morrison meddelar att läkemedelsbolaget Pfizer kommer att tidigarelägga sina vaccinleveranser till landet, vilket innebär mer än en fördubbling till ungefär en miljon doser i veckan från och med 19 juli.
– För att sätta det i perspektiv. Under juni hade vi 1,7 miljoner Pfizerdoser, den här månaden får vi 2,8 miljoner och i augusti 4,5 miljoner, säger Morrison enligt ABC.
Samtidigt verkar en del anse att det är lika bra att ge upp och leva på som vanligt, vilket New South Wales premiärminister med emfas slår tillbaka mot:
– Folk måste få in i sina skallar att vi inte kan leva med (viruset) när vaccinationsgraden bara är 9 procent. Jag tror inte att någon i min position skulle skicka tusentals till sjukhus och död. Och dessutom skulle det bli förödande ekonomiska konsekvenser, säger premiärminister Gladys Berejiklian.