Frederiksen lägger minkansvaret på ministern

Ansvaret låg på livsmedelsministern. Det säger den danska statsministern Mette Fredriksen (S) när hon frågas ut om sin egen roll i minkskandalen.
–Det är så ministersystemet i Danmark fungerar, säger hon i folketinget.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S). Arkivbild.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S). Arkivbild.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Utrikes2020-11-25 16:10

Livsmedelsministern Mogens Jensen (S) avgick förra veckan sedan det framkommit att han under flera dagar vetat om att regeringens beslut om att avliva alla minkar i Danmark– runt 15–17 miljoner – saknade laglig grund. Minkuppfödarna fick dock denna information först tre dagar senare.

Nu har Mette Frederiksen (S) frågats ut om sin roll i minkskandalen i en debatt i folketinget. Hon säger att hon borde ha ingripit, men att ansvaret för att agera ligger på livsmedelsministern.

– Det handlar inte om att ducka för ansvar. Det är så ministersystemet i Danmark fungerar, säger Frederiksen enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Muterat virus

En massavlivning av landets minkar skulle ske eftersom det i flera besättningar hittats en muterad variant av coronaviruset, som spridits vidare till människor. Det var dock lagvidrigt att fatta ett beslut om att även avliva minkar utanför områden där smittan inte hittats.

– Hade vi vetat om att det inte fanns en rättslig grund hade vi agerat på ett annat sätt, säger Frederiksen.

S-regeringen har flera gånget beklagat hur den har hanterat minkfrågan, som av oppositionspartierna i det blåa blocket – framför allt Venstre – kallas för "den största demokratiska skandalen i modern dansk historia", skriver Ritzau.

Det blå blocket vill tillsätta en kommission som ska undersöka hur frågan har hanterats och i en sådan kan både ministrar och ämbetsfolk vittna under ed.

Ingen majoritet

För att en sådan kommission ska komma till stånd måste en majoritet i folketinget säga ja, men dit når man inte i dagsläget.

Regeringens tre stödpartier Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti och Enhedslisten vill i stället se en ny form av undersökning. De vill tillsätta ett granskningsutskott, som kan genomföra en parlamentarisk undersökning där politiker och ämbetsfolk kan frågas ut under ed.

Fakta: Turerna i minkskandalen

Det första coronafallet på en dansk minkfarm upptäcktes i juni i år och nu har smitta konstaterats på runt 284 gårdar.

En mutation av coronaviruset hittades bland smittade minkar under hösten och den muterade varianten hade även spridits till människor.

Ett muterat coronavirus skulle potentiellt kunna ge allvarliga konsekvenser för en kommande vaccinering för skydd mot covid-19 – i både Danmark och världen enligt smittskyddsorganet Statens serum institut.

Detta ledde till att den danska S-regeringen den 4 november meddelade att man fattat beslut om att landets alla minkar – såväl smittade som friska – skulle avlivas.

Den 8 november avslöjade tidningen Berlingske att det saknas laglig grund för att även avliva friska minkar eller minkbesättningar i konstaterade sjukdomsområden.

Den 7 november ska livsmedelsministern Mogens Jensen (S) ha fått reda på att beslutet var lagvidrigt, men först den 10 november fick landets minkuppfödare denna information.

En rapport har även visat att departement och myndigheter tidigare än så känt till att beslutet saknade laglig grund.

Den 18 november avgick livsmedelsministern Mogens Jensen (S). Jensen var även minister för jämställdhet, fiske och nordiskt samarbete.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!