USA "misstÀnker starkt" att IS i provinsen Khorasan ligger bakom torsdagens sjÀlvmordsdÄd. Bara timmar innan de dubbla explosionerna hade sÄvÀl USA som Storbritannien varnat sina medborgare frÄn att ta sig till flygplatsen med hÀnvisning till underrÀttelser om att just IS Khorasan planerade en attack.
IS Khorasan Àr liksom talibanerna en sunnijihadistisk grupp som inte drar sig för att döda oskyldiga civila. Trots det Àr talibanrörelsen och Islamiska statens afghanska gren svurna fiender.
Terrorgruppen, som Àr uppkallad efter den historiska provinsen Khorasan i delar av nuvarande Pakistan, Iran, Afghanistan och Centralasien, grundades av avhoppade pakistanska talibaner kort efter det att IS utropade sitt kalifat i Irak och Syrien 2014. IS Khorasan fick snabbt fÀste i nordöstra Afghanistan och erkÀndes Äret dÀrpÄ av IS centrala ledning.
Hur mÄnga som ingÄr i rörelsen Àr oklart. Enligt en rapport frÄn FN:s sÀkerhetsrÄd i juli rör det sig bara om omkring 500 personer. Flera tusen, tror andra bedömare.
Mejade ned nyförlösta
De senaste Ären har gruppen legat bakom en lÄng rad brutala attacker mot moskéer, helgedomar, marknadsplatser och sjukhus i bÄde Afghanistan och Pakistan.
SÀrskilt shiamuslimska grupper har varit mÄltavlor, dÄ IS anser att de Àr "otrogna". I fjol anklagades gruppen för en osedvanligt hÀnsynslös attack mot en förlossningsklinik i Kabul, dÄ bevÀpnade gÀrningsmÀn mejade ned sjuksköterskor, nyblivna mödrar och spÀdbarn.
IS Khorasan har till skillnad frÄn IS i Irak och Syrien inte lyckats ta kontroll över nÄgot territorium, utan har i stÀllet fokuserat pÄ bombdÄd och massakrer. DÄ gruppen ligger i fejd inte bara med USA utan Àven den betydligt större talibanrörelsen har den senaste Ären lidit svÄra nederlag, och verkar enligt FN och USA i dag huvudsakligen genom hemliga celler som genomför attacker i Kabul och andra större stÀder.
Svurna fiender
Fiendskapet mellan IS och talibanerna har blivit tydligt efter den senare rörelsens snabba erövring av Afghanistan i kölvattnet av vÀstmakternas tillbakadragande, dÄ IS till skillnad frÄn andra jihadistgrupper runt om i vÀrlden inte gratulerade talibanerna till segern.
IS hÀnvisar ocksÄ ofta till talibanerna som "otrogna", och anser att blotta faktumet att rörelsen suttit vid samma förhandlingsbord som USA gör den till en förrÀdare.
Rykten om en nÀra förestÄende attack mot Kabuls flygplats blev mer och mer frekventa under dagarna som föregick bombdÄdet. PÄ tisdagen stod det klart att vÀstvÀrldens underrÀttelsetjÀnster bedömde hotet som substantiellt nÀr USA:s president Joe Biden specifikt nÀmnde terrorgruppen, i samband med att han försvarade sitt beslut att lÀmna Afghanistan den 31 augusti.
ââVarje dag vi har styrkor pĂ„ marken löper bĂ„de soldaterna och oskyldiga civila risk att angripas av IS Khorasan, sade president.
Han tycks, om de amerikanska myndigheternas misstankar stÀmmer, ha fÄtt rÀtt.