Uppstoppade djur säljer bättre i söder

I Norrbotten finns det bara en certifierad zoologisk konservator. Han brinner för att stoppa upp djur, men beklagar sig över hur svårt det är att sälja i Norrbotten. ”Det är lättare söderut”, säger Stefan Rutström.

23 juli 2017 11:46

På en hylla på väggen sitter ett tiotal uppstoppade rävar. På golvet bredvid dem står en björn på bakbenen. Mitt på verkstadsgolvet sitter piteåbon Stefan Rutström på en ranglig stol med ett rävskinn i händerna.

– Nu bygger jag musklerna på räven, förklarar han.

62-åringen tar en näve träull och lindar det med ett snöre. Det tar ungefär tre timmar att stoppa upp en räv.

– Den här räven har slagits om en hona med en annan hanräv. Det syns på nosen. Han har åkt på stryk, säger Stefan Rutström.

Han visar upp den skadade nosen och berättar att räven blev ungefär sju år gammal.

Stefan Rutström tycker att det är svårt att sälja monterade djur i Norrbotten.

– Uppstoppade djur är lättare att sälja söderut. Kanske är det för att det är mer folk där. Problemet är att djuren håller länge. Den som köpt en björn köper inte en till för att den förra gått sönder.

Han säljer mycket till norrmän.

– I Norge har de en annan inställning till djur och jordbruk. Många har hela sina stugor inredda med uppstoppade djur.

Stefan Rutström beklagar sig över hur mycket han måste resa till olika marknader för att sälja bra.

– Vill jag sälja mycket måste jag vara bortrest i flera månader varje år. Just när jag börjar lära känna folk på en plats måste jag åka vidare för då slutar det sälja där.

Han märker däremot tydligt att efterfrågan på uppstoppade djur ökar. Samtidigt blir konservatorerna allt färre eftersom det är svårt att starta och driva eget inom branschen. Stefan Rutström menar att hans yrke inte är till för den som vill jobba lite och tjäna mycket pengar.

– Man måste tycka om djur och fascineras av deras skönhet. Man måste hålla på länge för att bli duktig. Det tar tid att bygga upp en vetskap hos befolkningen om vad man gör, därefter kan man hoppas på att kunna bygga en kundkrets.

Han har stoppat upp djur i 37 år. De senaste 18 åren har han drivit sitt eget företag. Nu har han tagit ut privat pensionsförsäkring. Ändå sitter han där och formar en rävhane för att ge den liv på nytt.

– Jag kommer aldrig att sluta med det här. En vacker dag kommer någon att hitta mig avliden på verkstadsgolvet, säger han och flinar med ett visst allvar i blicken.

Stefan Rutströms djur finns med i filmen ”Jägarna”. Han har dessutom sålt sina verk till bland annat Naturhistoriska riksmuseet, Storforsens naturrum och till Norrbottensteatern.

0920-262770

När Stefan Rutström jobbar med ett djur börjar han med att tina upp det eftersom det varit infryst. Därefter flår och tvättar han djuret.

När djuret är uppstoppat kammar och fönar han pälsen. I vissa fall bleker han tänderna på djuret.

95 procent av hans verksamhet går ut på att stoppa upp djur till försäljning. De resterande fem procenten är djur som lämnas in för uppstoppning.

Stefan Rutström har stoppat upp två hundar och två katter.

En gång stoppade han upp tre älgar som sedan såldes till USA för ungefär 100 000 kronor.

Det minsta djur han monterat är en brandkronad kungsfågel. Den fågelsorten är ungefär tio centimeter lång.

Att montera en björn kräver mycket fysiskt arbete.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa