Sedan 1980-talet har Fred Nyberg, senior professor i biologisk beroendeforskning vid Uppsala universitet, forskat i hur droger påverkar hjärnan.
Han vet vad ett bruk av kokain gör med människor.
Han vet också hur farligt det är att inta det vita pulvret och hänvisar till statistik från USA. Förra året avled över 100 000 personer som missbrukat narkotika av något slag.
Nästan 25 000 av dem hade kokain i kroppen. I många fall i kombination med syntetiska opioider.
Men forskning visar även att ett bruk av enbart kokain medför stora risker. 2018 dog 20 personer i Sverige av den orsaken.
Fred Nyberg tror att den siffran är betydligt högre i dag.
– Det speglar dels ökad förekomst men naturligtvis också ett risktagande. Att man kanske inte förstår riskerna, säger han.
Kokain i kombination med alkohol medför även stora risker, förklarar Fred Nyberg. Precis som opioiderna förstärker alkohol effekten.
– Det bildas en ny substans när alkohol blandas med kokain som kallas kokaetylen. Den behåller och förstärker effekterna. Det kan ligga bakom de här överraskande dödsfallen som man har sett.
Det är det kraftfulla ruset som får människor att fastna för kokain, menar Fred Nyberg.
– Kokain ger ett rus som är mycket starkare än till exempel amfetamin. Det lyfter individen väldigt högt på den euforiska skalan. En förhöjd grundstämning och det är den som dominerar, säger professorn och hänvisar även till experiment med djur.
I dessa kunde djuren förse sig själv med kokain genom att trycka på en pedal.
– Det fanns djur som fortsatte fram till de dog när det gäller kokain. Det visar hur starkt beroendeframkallande det är.
Det snabbast ruset infinner sig om drogen injiceras, förklarar Fred Nyberg. Andra alternativ är att inta kokainet oralt, inhalera eller att snorta pulvret via näsan.
Ett kokainrus varar i mellan 15 och 30 minuter.
– Det är ett oerhört högt rus av välbehag. Nästan så man kan tro att man är på molnen. Den är mycket mer beroendeframkallande än amfetamin, som har ett långsammare påslag och som går långsammare ut ur kroppen.
Samtidigt slår ett missbruk användarens hälsa, förklarar Fred Nyberg. Snoriga näsor och blödningar är vanliga för de som snortar.
Användarna drabbas även av ökad känslighet för ljus, ljud och beröring. Andra biverkningar är en högre kroppstemperatur, högre blodtyck och hjärtfrekvens, illamående, rastlöshet och viktminskning.
I många fall har brukare även uppvisat ett aggressivt beteende.
– Jag skulle inte vilja vara flickvän till en våldsbenägen man som har kokain i fickan. Det finns studier i Australien där man har tittat på det här, säger Fred Nyberg.
Han konstaterar sedan att det givetvis finns personer som kan hantera ett bruk av kokain. De tar sina "linor" under helgerna och klarar av att sköta arbete och familj på veckorna.
– Men det beror på vilken person man är. Risken att fastna i ett beroende när det gäller kokain, den är mycket stor.
Vad skulle du säga till en person som funderar på att testa kokain?
– Jag skulle säga att det är ytterst riskfyllt. Det är stor risk att du fastnar i ett beroende. Det är bättre att avstå. Du vet ju inte om du är en av de här, kanske två av tio stycken, som väldigt lätt fastnar.
Ett gram kokain kostar i dag mellan 800 och 1 000 kronor och inrymmer mellan 10 och 20 missbruksdoser.