– Vården har rutiner för att fånga upp mammor med förlossningsdepression. Men vi hoppas att dessa ska kunna identifieras tidigare för en snabbare behandling eller förebyggande åtgärder, säger Alkistis Skalkidou, professor vid Institutionen för kvinnors och barns hälsa vid Uppsala universitet, som leder forskningsprojektet.
Enligt henne drabbas en av åtta mammor av någon grad av förlossningsdepression – och ju längre tid det tar innan behandling sätts in desto svårare och mer tidskrävande blir tillfrisknandet.
– Förlossningsdepression är en multifaktoriell sjukdom där många orsaker kan spela in. Det unika med vår studie blir den stora mängden data som kommer att kunna samlas in och bearbetas via avancerade datamodeller, säger Alkistis Skalkidou.
Havande eller nyförlösta kvinnor som vill delta kan ladda ner mobilappen mom2b.se. I den kan de sedan besvara enkätfrågor om allt ifrån tidigare mående och relationen till pappan till sömn och amning. Men programmet registrerar, om deltagaren godkänner det, även hur kvinnorna rör sig, sömnvanor, användning av mobilen och sociala medier – och röstförändringar.
– Vi vet att rösten förändras innan man drabbas av en depression, säger Skalkidou.
Målet är att samla in data från 20 000 kvinnor.
– På sikt hoppas vi att ett tidigt upptäckande ska leda till mindre lidande. Långa vårdtider är också extremt kostsamma, säger Alkistis Skalkidou.