Uppsägning av avtal oroar konstföreningar i Norrbotten

Region Norrbottens regionala utvecklingsnämnd har beslutat att säga upp de fleråriga avtalen med 29 kulturorganisationer. Det oroar Sveriges Konstföreningar, Norrbotten – den samlande distriktsorganisationen för länets konstföreningar.

7 juni 2019 18:00

– Vi kan ha förståelse för att en ny majoritet vill se över verksamheten, men att det innebär att man bryter avtal som organisationerna inrättat sin långsiktiga planering efter har vi svårare att förstå. Naturligtvis behöver det inte innebära minskade bidrag, men uttrycket ”skapa handlingsutrymme” väcker oro, skriver organisationen via ordförande Karin Westergren i ett uttalande antaget vid årsmötet i Kiruna.

I uttalandet beskriver organisationen hur den stödjer de lokala konstföreningarna genom utbildningar, vandringsutställningar, konstkontakter och information om konstaktiviteter.

Några exempel från det senaste året:

* Ungdomsprojektet "Face me IV" där bildelever vid länets gymnasieskolor gestaltar hur det är att vara ung i Norrbotten idag. Utställningen har bland annat visats i Boden, Torneå och Regionhuset i Luleå.

* Ett bildlärardygn där 14 bildlärare fick uppleva ”att broderiet har ett meditativt lager, ett tillstånd där tid och rum upphör”.

* Fotoutställning "Friendship", hittills visad av fyra föreningar.

* Utbildningsdagar ihop med Kiruna folkhögskola.

Till hösten är det planerat två utbildningar i Dokumentärt broderi med konstnär Brita Weglin, ett projekt som ingår i Region Norrbottens kulturarvsår.

– Den verksamhet som vi beskriver genomförs med 60 000 kr i årligt verksamhetsbidrag, med projektbidrag på 45 000 kr, i samverkan med olika kulturinstitutioner i länet och med ett stort antal ideella arbetstimmar. Något vi i dessa ekonomismens tider vill kalla god utväxling på insatt kapital, menar Sveriges Konstföreningar, Norrbotten.

(NSD)

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!