I dessa tider har många sett skräckbilder om hur partiklar sprids med luftens hastighet över mer eller mindre stora ytor när personer hostar eller nyser. Forskare från Luleå tekniska universitet, Chalmers, KTH, Lunds tekniska högskola och Aalto-universitetet i Finland samarbetar för att få fram resultat som ska visa hur effektivt det är att sätta munskydd mellan den som hostar eller nyser och omgivningen.
På LTU finns möjlighet till Schlierenfotografering. Med den tekniken går det tydligt att på film fånga hur en kaskad av droppar sprids när en person hostar rakt ut.
– Vi kan även mäta strömningsfält i volymer med annan utrustning och se hur partiklar transporteras om någon hostar med munskydd, utan munskydd och om ett munskydd sitter fel, säger Staffan Lundström, professor i strömningslära vid Luleå tekniska universitet.
– Vi kan också göra virtuella datormodeller över det.
Under tisdagen gjordes de första mätningarna på LTU. Tekniken används för att se hur olika partiklar transporteras. Dessa har naturligtvis ännu inte hunnit analyseras, men Mikael Sjödahl, professor i experimentell mekanik vid Luleå tekniska universitet, påpekar att det är väldigt intressant att se hur stora partiklar skiljer sig från mindre partiklar rent spridningsmässigt beroende på om munskydd används.
De forskare som har nytta av LTU:s utrustning har jobbat tillsammans förut, bland annat inom ramen för SIAMUF, men nu har coronasmitta blivit högaktuellt att granska.