Sten Nylén (SJVP), vice kommunalråd och ersättare i regionfullmäktige, säger att han inte vet vilka som har fått vaccinet, men anser att det inte har skötts särskilt bra.
– Det här måste redas ut under veckan. Det finns en ordning där Folkhälsomyndigheten har satt rekommendationer för vilka som ska få det, och den ska följas. Först boende och därefter personal i fronten.
Den information Nylén har fått från verksamheten är att "man har tagit ett antal chefer för att de var i närheten".
– Har man inte vetat om när man ska vaccinera eller kom det hux flux i en låda? Vet man om att det ska ske en tid kan man förbereda vikarier eller annan personal på att finnas på plats utifall att det skulle finnas doser över. Så svårt kan det inte vara, säger Nylén.
Även Sanna Inga Poromaa (V), ledamot i kommunstyrelsen och ersättare i socialnämnden, är starkt kritisk.
– Jag blir upprörd. Chefer är inte de som gör det närmast arbetet med brukare. De signaler vi har fått från Kommunal bland annat har varit att chefer prioriterats.
Hon menar, att även om det finns chefer finns på plats så är de ingen prioriterad grupp som ska få vaccinet. Och att det saknas planering.
– Som jag har förstått är det först brukar, därefter personal på plats och därefter ledig personal. Man skulle kunna välja ett distrikt åt gången för vaccinering, och ringa ut de anställda.
Socialchefen Håkan Dahlqvist har i en tidigare artikel uttalat sig om att man valt personal i mindre grupper för att minska den administrativa belastningen. Något som enligt Inga Poromaa är oförståeligt.
– Enligt mig är det minst lika besvärligt och administrativt jobbigt att ringa en enhetschef som det är att ringa en undersköterska, ett vårdbiträde eller en hemstödjare. Det handlar om ett namn, ett personnummer och ett telefonnummer oavsett vilken yrkesroll personen har.
Hon menar även att det blir missvisande att jämställa chefer med baspersonal eftersom de inte är in till brukarna och utför det vårdnära arbetet.
– Att cheferna ska ha ett nära ledarskap är en självklarhet men när de är på arbetsplatserna eller ute i verksamheterna så kan de hålla avstånd. Cheferna behöver inte göra det vårdnära arbetet inne hos brukarna, det är inte cheferna som är brukarnas närmaste stöd och trygghet, säger Sanna Inga Poromaa.