Undersköterska med hemlig talang

Susanna Hellström är undersköterskan med en hemlig talang. Hon är en mycket duktig illustratör och har gjort en woodstock-inspirerad affisch till visfestivalen Sommarljus. "Det är väl lite roligt att ha något som inte är vardagsmat för ögonen."

18 juni 2019 08:08

Uppdraget att göra affischen fick hon av festivalarrangören, Edefors Akademin. Johan Jansson beställde den och ville att den skulle andas Woodstock, visfestival och hembygd.

Susanna Hellström vurmar för färger, former och hippiealternativ. Hon googlade gamla posters och blev väldigt inspirerad.

Till vardags jobbar hon inom hemtjänsten.

Hur trivs du med det?

– Det som är fint är att det är väldigt jordande. Vi är ett team som vill samma sak, att gamla ska ha det bra. Vi ska hjälpa dem att få en fin ålderdom hemma.

Hon blev färdigutbildad undersköterska häromåret. Susanna Hellström tror på en kurs eller utbildning vart femte år för att vidga sina vyer.

Hon har jobbat med styling och inredning i över 20 år. 14 av dom i Norge där hon utbildade sig till inredare i Oslo.

– Jag har fortsatt med det i mindre skala sedan jag kom hem och har en firma . Det ser ut att bli ett bra år. Jag får mer och mer att göra.

Men hon ser sig själv fortsätta jobbet inom hemtjänsten.

– För jag gillar att göra olika saker. Det gör gott för själen. Det är ett konkret jobb. Stressigt, men tillfredställande om man inte jobbar heltid, säger Susanna Hellström.

För ett tag sedan utbildade hon sig till konstpedagog på Sunderby folkhögskola.

– Jag känner mig väldigt hemma som inredare, som man kan säga ligger mellan säljare och konstnär. Men det var härligt att komma tillbaka till konsten efter så många år.

Hon har tecknat ända sedan hon var liten. En period studerade hon konst i bland annat USA.

Susanna flyttade till Harads när hon var fyra år. Efter gymnasiet flyttade hon hemifrån och bodde på olika ställen runt om i världen under 25 år. Hon har bott i Marocko och Etiopien.

– När jag inte ville se en enda snöflinga igen i hela mitt liv köpte jag en enkelbiljett till Marocko.

Men nu har hon slagit sig till ro i ett hus i Svartlå.

– Jag har blivit "Svenne-banan" och älskar att ha trädgård, sambo, vara mamma till Oscar och ha en liten bil. Det har väl med åldern att göra.

Hon är 49 år.

Vad ger konsten dig?

– Det är det som i grunden är jag. Det är konstigt det där i livet att man inte lägger tiden på det man får mest ut av. Att bli superbra på en grej. Men även om jag provat på väldigt många olika saker, ångrar jag ingenting. Jag är så glad för allt som jag har lärt mig. Det kommer i omgångar. I och med jobbet inom hemtjänsten är det så lyckligt att livet måste tas om hand. Det vi har att förhålla oss till är det här livet, här och nu. Det är viktigt att ta lärdom av dem som går före. Livet sker lika mycket inuti som utanpå. Det jag menar är att många tror att livet bara är det man gör, men det är så mycket inställning och hur man tar det. Det är en konst i sig, säger Susanna Hellström.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lena Tegström