Odlaren: "Detta är det godaste bäret"

Allåkerbäret är det vilda åkerbärets odlade släkting. Bäret är utvecklat i Norrbotten och Västerbotten. I Unbyn finns en stor hemlig odling. " Vi hoppas att EU ska ge vårt fina allåkerbär en skyddad ursprungsbeteckning", säger odlaren Salvador Solsana, Mockträsk Bär.

Salavador Solsana med delikatessbären framför alla andra, de unika allåkersbären i sin hand. " Vår odling är väl unik för den är i stor skala. Det finns inte så många som odlar allåkerbär", säger odlaren.

Salavador Solsana med delikatessbären framför alla andra, de unika allåkersbären i sin hand. " Vår odling är väl unik för den är i stor skala. Det finns inte så många som odlar allåkerbär", säger odlaren.

Foto: Lena Leffler

Unbyn2020-08-07 09:00

Kalix löjrom, Upplandskubb, Bruna bönor från Öland, Sveciaost, Hånnlamb och Skånsk spettekaka är de sex svenska produkter som hittills har registrerats av EU som skyddade beteckningar. Målet är att de ska vara tre gånger så många år 2020. En förhoppning är att allåkerbäret som korsats med det vilda åkerbäret kommer med denna gång.

– Allåkersföreningen med några odlare har skickat in en ansökan för att få märkningen. Vi håller tummarna, säger bärodlaren Salvador Solsana, Mockträsk.

Han och Vändträskbon Gunnar Nilsson har tillsammans bärodlingen någonstans i Unbyn.

– Det var Gunnars idé och odlingsplats från början. Han körde i liten skala flera år men hade en dröm att odla lite mer storskaligt. Jag hade maskinerna och Gunnar kunskapen och på den vägen är det, säger Salvador, om samarbetet.

Bärodlingen har allt eftersom byggts upp i olika etapper. I dag finns ett 30-tal 200 meter långa rader med plantor. 

– Det är unikt att ha en sådan här odling med exklusiva bär. Känn hur gott de doftar, säger Salvador, och sträcker fram en näve med nyplockade bär.

Smaken är nämligen något utöver det vanliga. För även om bärens drottning allåkerbäret påminner om hallon till utseendet så är smaken djupare och rundare.

– Allåkersbäret är det godaste bäret, säger Salvador Solsana, bestämt.

Kunderna som köper bären är privatpersoner, restauranger och även sylttillverkare. Solsanas familj driver i dag även Mockträsks Bär.

– Allåkerbäret mognar ungefär samtidigt som våra jordgubbar men i år har vi haft mycket vinterskador på fälten med tjälbränna och fått en mindre skörd. Allåkersplantorna har däremot klarat sig.  

– Vi plockar alla bär i omgångar när karten blivit mogna igen. Så länge det finns bär så plockar vi, säger Salvodor Solsana.

 Han räknar med runt 400 liter allåkerbär i år och bären är inte de mest lättplockade.

– Ju mer mogna de är ju svagare sitter de på bärskaftet. Man måste ha känsliga händer när man plockar och avgöra med fingertopparna vad som är moget och inte moget.

Salvador Solsana har också satt en del plantor direkt på plastväv, som man kan vattna igenom, för att slippa ogräs mellan fårorna som idag annars klipps bort.

– För åkerbär spelar väven ingen roll. Bärplantorna växer så fort så de hinner före ogräset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!