Kalla: "Det kommer göra fruktansvärt ont"

SM blev en barnlek.Nu börjar det riktiga allvaret.Här är Charlotte Kallas nyckel för att pricka den ultimata OS-formen: Smärta.– Det kommer att göra fruktansvärt ont, säger skidstjärnan inför uppladdningslägret i Italien.

I dag reser Charlotte Kalla och de övriga svenska landslagsåkarna till Seiser Alm för de sista OS-förberedelserna.

I dag reser Charlotte Kalla och de övriga svenska landslagsåkarna till Seiser Alm för de sista OS-förberedelserna.

Foto: Petra Isaksson

Umeå/Längdskidor2014-01-20 10:44

Skid-SM i Umeå blev en enda lång Charlotte Kalla-manifestation. Piteå Elit-stjärnan ställde upp på tre tävlingar och vann samtliga. Först skiathlon, sedan stafett och till sist tio kilometer klassiskt.

Den totala segermarginalen? Fyra minuter och sju sekunder.

Kalla kunde resa i väg mot OS-uppladdningen i italienska Seiser Alm med största tänkbara självförtroende.

När NSD frågar hur bra hon egentligen är svarar Kalla:

– Det är jättesvårt att veta hur långt det här skulle ha räckt mot annat motstånd än den svenska eliten.

Men om du jämför med tidigare versioner av dig själv?

– Jag tycker att det känns bra i åkningen, att det tajmar rätt bra tekniskt. Det är ju ett tecken på att jag är på rätt spår och att formen är god. Som jag har varit inne på många gånger tidigare, är jag i kass form så säger jag aldrig att tekniken varit hyfsad.

Har du någonsin åkt bättre klassiskt än vad du gör nu?

– Nej, jag tror inte att jag har haft den här stabiliteten när det är lite lurigare före. Det var ju inte helt lätt i dag (i lördags) så det känns jätteskönt.

SM-festen tog slut redan i lördags för Charlotte Kalla. Hon valde att stå över gårdagens sprint för att komma utvilad till landslagets OS-uppladdningsläger i Seiser Alm som drar i gång i dag.

Där sker den sista träningen inför mästerskapet i Sotji och Charlotte Kalla har en tydlig plan: Hon ska kopiera flera ”guldkorn” från uppladdningen inför OS i Vancouver för fyra år sedan.

– Det handlar om intervaller, att vänja mig vid att jobba med mjölksyra. Lite formtoppningspass, säger Kalla och förklarar att den kommande veckan främst kommer att handla om smärta.

– De (passen) är riktigt tuffa. Det är pass som jag ser fram emot eftersom jag vet att de är riktigt bra, men samtidigt kommer det att göra fruktansvärt ont att genomföra dem.

På vilket sätt?

– Det är så mycket syra i kroppen, ändå ska man bara fortsätta. Även fast det inte är max hela tiden så handlar det om att kroppen ska lära sig använda mjölksyra som energikälla.

Hur mycket betyder de passen?

– Det är en trygghet att ha de förberedelserna som jag vet har funkat tidigare.

Charlotte Kalla har även bestämt sig för att dra ner på antalet träningstimmar de sista veckorna in mot mästerskapet i Sotji. En lärdom hon drog av misslyckandet på VM i Val di Fiemme förra vintern.

– Jag kände väl litegrann att det kunde vara en av faktorerna i Val di Fiemme, att jag var lite väl ivrig i träning innan. Jag ska våga ta det lite lugnare nu.

↔Moa Höjer

OS-NEDRÄKNINGEN

20 januaru-1 februari: Landslaget tränar på 1800 meters höjd i Seiser Alm, Italien. Där ska åkarna först acklimatiseras till höjden, sedan successivt öka på med intervallträning.

1-2 februari: Världscuphelg med OS-genrep i Toblach: 10/15 km klassiskt samt fristilssprint.

1 februari: Distansåkarna reser direkt efter tävlingen i Toblach till Davos där de sista förberedelserna sker. Sprintåkarna kommer direkt efter sin tävling dagen därpå.

3 februari: De damer som ska åka skiathlon på OS reser till Sotji direkt från Zürich.

4 februari: De herrar som ska åka skiathlon på OS reser till Sotji.

6 februari: De övriga åkarna reser till Sotji.

7 februari: OS-invigning.

8 februari: Skiathlon, damer.

9 februari: Skiathlon, herrar.

Sveriges OS-trupp: Anna Haag, Charlotte Kalla, Emma Wikén, Ida Ingemarsdotter, Britta Johansson Norgren, Stina Nilsson, Marcus Hellner, Daniel Richardsson, Johan Olsson, Calle Halfvarsson, Lars Nelson, Emil Jönsson, Anders Södergren, Simon Persson och Teodor Peterson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om