Tjärolyckan i hovrätten

En nio dagar lång förhandling i hovrätten och kravet är precis som tidigare: SSAB ska betala fyra miljoner i företagsbot efter tjärolyckan 2013 då två män förolyckades.

Dödligt hav. Så här såg det direkt efter olyckan. Tord Öberg och Torgny Bergdahl hittades senare döda intill stegen som den röda pilen visar. På bilden, ovanpå luckan, syns också den vinkelslip som användes.

Dödligt hav. Så här såg det direkt efter olyckan. Tord Öberg och Torgny Bergdahl hittades senare döda intill stegen som den röda pilen visar. På bilden, ovanpå luckan, syns också den vinkelslip som användes.

Foto: Polisen

Umeå2017-09-26 20:01

Det var vid lunchtid den 17 oktober 2013 som Torgny Bergdahl och Tord Öberg förolyckades under arbetet vid en cistern med stenkolstjära.

Två år senare åtalades en chef på SSAB misstänkt för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. Kravet från kammaråklagare Christer Forssman var även att SSAB skulle åläggas att betala en företagsbot på fyra miljoner kronor.

Men åtalet ogillades av Luleå tingsrätt i båda fallen i en dom som meddelades den 7 juli 2016.

På tisdagen var det dags i Hovrätten för övre Norrland.

I överklagan konstaterar Christer Forssman att Luleå tingsrätt har haft ett felaktigt synsätt om händelserna då två liv släktes. I domen konstaterade domstolen, enligt åklagaren, att "dödsolyckan hade sin grund främst i två sakförhållanden, att tankens nivåmätare visade fel och för låga värden och att sidorna på luckan skars upp för högt medan arbetstagarna fortfarande stod på marken framför luckan."

"Grunden till olyckan är enligt min uppfattning att SSAB inte kände till den faktiska nivån i deras cistern" skriver åklagaren i sin överklagan till hovrätten.

Christer Forssmans är skarp i sin formulering vad gäller tingsrättens påstående att nivåmätaren visade fel och för låga värden vid olyckstillfället.

"Det finns inget i utredningen som pekar på att det fanns något funktionsfel på nivåmätaren. Det finns ingen grund för att påstå att nivåmätaren visade fel eller för låga värden utan det handlar snarare om att den användes för fel ändamål, att kontrollera den faktiska nivån i cisternen."

Att nivåmätarens nollpunkt i cisternen var ställd på 1,6 meter, eller åtta procent, hade en annan bakomliggande orsak än det som uppgetts, hävdar Christer Forssman. Stoftet, som låg på botten under stenkolstjäran, "är inte intressant ur produktionssynpunkt." Det innebar att den faktiska nivån i cisternen var 4,8 meter.

En verklighet som i förlängningen fick fasansfulla konsekvenser.

Eller som Christer Forssman konstaterar:

"Torgny Bergdahl och Tord Öberg skar inte för högt upp på sidorna när de stod på marken eftersom de utgick från ifrån den av SSAB uppgivna mängd på cirka åtta procent i cisternen."

SSAB företräds av Anders Lorentzon. Norrbottens Media har sökt advokaten utan framgång.

Åklagaren har valt att inte överklagade den friande domen mot enen chef som ställdes inför rätta i Luleå tingsrätt.

Rättegången pågår under nio dagar.

Fakta/Tjärolyckan

Torgny Bergdahl och Tord Öberg, anställda på företaget IVAB från Piteå, utses att skära upp en tre gånger tre meter stor öppning i en ­cistern full av stenkolstjära på koksverket i Luleå.

Arbetet börjar några veckor innan med att isoleringen på fasaden plockas ner och att en större invallning uppförs.

Vid lunchtid den 17 oktober släpper den uppskurna luckan i cisternen och de två männen sköljs med och drunknar.

Torgny Bergdahl har sex brott på revbenen när han och kollegan Tord Öberg hittas intill den stege som leder från invallningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om