Så utreds flygolyckan av haverikommissionen

För knappt tre veckor sedan inträffade flygolyckan vid Storsandskär. För att hitta orsaken till olyckan ska nu Haverikommissionen bland annat analysera inspelat motorljud, bedöma eventuella korrosionsskador och utföra viktbalansberäkningar.

Vrakdelarna har bärgats till Haverikommissionens lokaler i Strängnäs.

Vrakdelarna har bärgats till Haverikommissionens lokaler i Strängnäs.

Foto: Patrick Trägårdh/TT

Umeå2019-08-02 10:49

Det olycksdrabbade planet SE-MES som störtade på Storsandsskär i Umeå bärgades för två veckor sedan till haverikommissionens undersökningslokaler i Strängnäs. Innan vrakdelarna fördes från Umeå fick fallskärmsklubben möjlighet att ta farväl av planet där nio av deras klubbvänner, bland andra Stina Hägglöf från Piteå och Fanny Jokiaho från Haparanda, omkom.

LÄS MER:Nio döda i flygkrasch utanför Umeå

LÄS MER:De värsta flygolyckorna som drabbat Norrbotten

Hans Ytterberg är haverikommissionens generaldirektör. För VK förklarar han generellt hur en undersökning av det här slaget går till. Undersökningslokalen där planets vrakdelar finns påminner om en stor hangar. Lokalen måste vara stor, för att vrakdelarna ska få plats. Dessutom finns viss utrustning för att göra rent alla delar och verktyg för att kunna undersöka planet.

– Generellt så försöker vi sortera upp vrakdelarna och tittar närmare. Vi börjar identifiera skador – det kan vara både mekaniska skador, korrosionsskador och annat vi tittar på då. Det är både en ren okulär besiktning där man tittar på delarna, sen så gör vi mer ingående tekniska undersökningar, säger Ytterberg.

Utredningarna görs av haverikommissionens egna utredare, men ibland får de ta oberoende experter med särskilt kompetens utifrån, som hjälper till att titta på till exempel materialanalyser eller annat. På plats kan också finnas personer från andra myndigheter som vill följa utredningens gång.

– Normalt sett är det inte det, men det kan vara till exempel företrädare för tillsynsmyndigheten, i den aktuella flygolyckans fall är det Transportstyrelsen. Det kan hända att de är närvarande, eller att EASA, Europeiska unionens byrå för luftfartssäkerhet, har folk på plats för att följa arbetet. Det händer, säger Ytterberg.

Hur lång tid en utredning kan ta varierar, enligt Hans Ytterberg har det att göra med hur komplicerad händelsen är som skett. Tiden kan variera mellan tre månader och elva månader. Tidsfristen beror på vilken typ av olycka som utreds. Huruvida man utgår från en checklista där olika moment ska bockas av eller inte, beror också på typen av händelse som skett.

– Men man gör inte saker som man inte behöver göra, komplexiteten i händelsen avgör ju naturligtvis också hur lång tid det kommer att ta. Det kan också påverkas av ifall det finns andra länder som har ett intresse av händelsen och som har rätt att ha insyn i utredningen. De kan till exempel ha rätt till att kommentera utkast till slutrapporten och då kan det ta tid då man kan behöva göra översättningar, säger Ytterberg.

Fakta

Vrakdelarna från olycksplanet SE-MES som störtade på Storsandskär transporterades till Haverikommissionens särskilda undersökningslokaler i Strängnäs. Det fortsatta utredningsarbetet innehåller bland annat:

De olika vrakdelarna ska undersökas närmare, till exempel med avseende på, eventuella sprickbildningar, korrosionsskador med mera.

Materialundersökningar kommer att genomföras för att klarlägga om det förekommit något tillverkningsfel, materialutmattning eller annan påverkan som kan bidra till att förklara varför delar av flygplanet bröts sönder i luften.

Motorn, tillvarataget bränsleprov och inspelat motorljud ska analyseras.

Eventuella data från olika minnesenheter kommer att undersökas och filmer som tillvaratagits från olika privatpersoner kommer att granskas närmare.

Intervjuer med vittnen och olika berörda aktörer kommer att gås igenom och vid behov kompletteras.

Vikt- och balansberäkningar ska göras och dokumentation rörande planet och fallskärmshoppen granskas. Detsamma gäller radarspår från flygningen och kommunikation med flygledningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om