Rektor larmar om stryplekar på Umeåskola

En elev svimmade efter att en annan elev tagit ett strypgrepp om dennes hals. Nu larmar rektorn om att det förekommer farliga maktlekar med inslag av våld och förnedring på den aktuella skolan.Detta skriver vk.se.

Foto: Per Landfors/VK

Umeå2019-05-25 10:26

I ett brev som Charlotte Skarin, rektor på Tegs centralskola i Umeå, skickade till elevernas vårdnadshavare på torsdagen framkommer att det just nu förekommer så kallade maktlekar på skolan.

Maktlekar finns i många olika varianter och de har flera saker gemensamt: de innehåller våld, kränkningar, förnedring och bestraffning av något slag. Den som inte vill delta riskerar att bli hånad.

På Tegs centralskola, som är en högstadieskola, går "leken" ut på att en elev går fram till en annan elev och tar ett grepp om halsen bakifrån.

"Det som hände tidigare i veckan var att en elev svimmade av ett sådant grepp runt halsen. Denna 'lek' går lätt över styr och är både kränkande och farlig", skriver rektor Charlotte Skarin i brevet.

Personalen har även uppmärksammats om att elever i alla årskurser spelar Rövdunk, eller Gran som det också kallas, vilket är en annan typ av maktlek.

– Vi tar alltid väldigt allvarligt på sådana här saker, säger Charlotte Skarin när VK når henne på fredagen.

Hon berättar att skolan har vidtagit extra åtgärder, och att bland annat beredskapen har ökats i korridorerna och att enskilda samtal har hållits.

– Vi har tagit hand om eleverna och pratat med dem. Elevhälsans personal har gått runt i klasserna och informerat om vad maktlekar är och vad det kan få för konsekvenser.

Eleven som svimmade ska enligt Charlotte Skarin må bra.

Skolan fortsätter nu det förebyggande arbetet med att lära ungdomarna vad som är skillnaden mellan lek och maktlek, för att på så sätt stärka dem att stå emot kränkningar av olika slag.

– Många elever förstår verkligen allvaret, medan det för andra är lite svårare att förstå vad maktlekar har för betydelse när båda två är med på det. Då försöker vi prata med dem om det. "Är det så lätt att backa ur, vågar man göra valet att inte delta?" – det får vi verkligen prata igenom med eleverna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om