Vid Ersmarksberget råder det full aktivitet. En grävmaskin placerar ut tunga gummimattor över apterade spränghål som ska förhindra att stenar slungas i väg i samband med explosionen.
Här pågår de sista förberedelserna inför ett tunnelbygge. Tunneln ska bli 1,6 kilometer lång med utrymme för dubbelspår. Intill kommer en räddningstunnel byggas som är 800 meter lång.
– Vi ligger i fas med vår tidsplan, men tyvärr kan vi inte starta tunnelbygget än utan måste först invänta en vattendom från Mark- och miljödomstolen. Förhoppningen är att vi ska kunna göra upphandlingen framåt våren. Nästa höst hoppas vi att gå för fullt - om allt går enligt plan, förklarar Tomas Boström, ansvarig projektenhetschef på Trafikverket.
Norrbotniabanans första etapp är tolv kilometer lång. Den sträcker sig från Umeå Centralstation till Dåva kraftvärmeverk, där fjärrvärme skapas genom förbränning av avfall och sopor.
Det första spadtaget togs redan i augusti 2018, men det är först för ett år sedan som bygget tog rejäl fart. I dag arbetar ett 100-tal personer på fyra platser längs sträckan. När tunneln börjar byggas kommer antalet att stiga till 400.
60-årige Tomas Boström har 42 års erfarenhet av att bygga järnväg och där ingår bland annat Botniabanan som följer Norrlandskusten från Härnösand via Örnsköldsvik till Umeå.
– Norrbotniabanan är ett förhållandevis enkel jämfört med Botniabanan som nästan uteslutande består av tunnlar och broar. På sträckan mellan Umeå och Skellefteå bygger vi bara en enda tunnel. Norrbotniabanan handlar mer om logistik. Det gäller att skapa ett hållbart system, där man kan ta hand om jordmassor och flytta så lite som möjligt på ett smidigt och trafiksäkert sätt, berättar Tomas Boström.
Vid Ersmarksberget planerar Umeå kommun att använda de överblivna jordmassorna till att bygga friluftsområde med bland annat cykelterrängspår och skidskyttebanor.
Den första etappen av Norrbotniabanan byggs i det här skedet inte för persontrafik utan blir snarare en godsjärnvägsspår som planeras att tas i drift 2024. Tanken är att avfallet ska transporteras med två-tre godståg i veckan som ska ersätta dagens skytteltrafik med lastbilar.
– Vi bygger ett enkelspår, men förbereder för dubbelspår på broar och i tunneln. Det skapas också utrymme för mötesplatser som kommer att behövas när järnvägsbygget fortsätter mot Skellefteå, säger Tomas Boström.
Vid Ersmarksberget beräknas uppemot 100.000 dumperlass med jordmassor att fraktas ett par kilometer norrut för att skapa en ny banvall.
På platsen finns redan en nybyggd bro som kommer att inledningsvis användas som en vanlig vägpassage för att frakten av jordmassor inte ska behöva belasta dagens vägnät och därmed riskera olyckor. Totalt omfattar den första etappen tolv nya broar.
– Vi bygger en järnväg som ska klara hastigheter på uppemot 250 kilometer i timmen. Det innebär att vi måste bygga spåren så flacka och så raka som möjligt. Vårt uppdrag är att bygga en järnväg som klarar upp till 750 meter långa tåg och de ska kunna köras av ett enda lok, förklarar Tomas Boström.
På Västerslätt, tre kilometer från järnvägsstationen i Umeå, pekar han ut platsen för den nya järnvägens första växel. Här kommer den nya järnvägen att vika av från den gamla Vännäsbanan som förbinder Umeå med stambanan.
Stambanan genom övre Norrland byggdes mellan 1883-1894. Den var på sin tid landets dyraste järnvägsbygge. Kostnaden uppges vara ungefär 28 miljoner kronor, vilket i dagens penningsvärde motsvarar närmare två miljarder kronor.
Det handlar dock om småsummor i jämförelse med bygget av Norrbotniabanan. Bara projekteringen på sträckan mellan Umeå och Skellefteå beräknas att kosta en miljard kronor. Det högteknologiska järnvägsbygget lär kosta runt 29 miljarder kronor.
– Vi bygger en järnväg som ska hålla i minst 120 år. Sedan kommer vi förstås att behöva byta räls och elförsörjning, men alla anläggningar ska hålla i över ett sekel, förklarar Tomas Boström.
Blir det här ditt sista järnvägsbygge?
– Det känns konstigt, men det kommer att bli det första järnvägsprojektet som jag inte ska vara med ända fram till slutet. Den nya järnvägen kommer att dröja ett par år, vilket gör att jag kommer nog att kliva av innan vi är framme i Skellefteå, men jag hoppas att få vara frisk så att jag kan få göra hela resan till Luleå någon gång i framtiden.