En trovärdighetsfråga

Den sista dagens förhandling i säkerhetssalen i Umeå handlade om trovärdighet.Det var en massiv attack från samtliga försvarare mot den 21-årige mannen från Skellefteå.- Han ljuger. Han är inte trovärdig, var den allmänna uppfattningen bland advokaterna.

Kammaråklagare Andreas Bogseth säger säger att fotokonfrontationen är hans bästa bevis.

Kammaråklagare Andreas Bogseth säger säger att fotokonfrontationen är hans bästa bevis.

Foto: tommy lundqcvist

UMEÅ2010-12-17 06:00

Den åsikten delades inte av kammaråklagare Andreas Bogseth. Åklagaren starkaste bevisning i åtalet är just den 21-årige Skellefteåbons berättelse.

- Jag menar att han inte har vacklat utan hela processen, han har berättat samma historia hela tiden. Det är dessutom en återhållsam berättelse där han själv har censurerat vissa delar, säger åklagaren.

Stränga straff
Han säger vidare att 21-åringens uppgifter om den grova misshandel han utsatts för stöds av rättsintyget men även av de misstänktas berättelser.

Andreas Bogseth yrkar på stränga fängelsestraff för de inblandade i utpressarligan från Norrbotten.

Åklagaren påstår att tre av männen, en 33-årig Luleå, en 36-åring från Piteå och en 20-årig Bodensare, ska dömas för grovt rån till ett fängelsestraff på fyra och ett halvt år. För Bodensaren anser åklagaren att det bör räcka med minimistraffet för grovt rån, fyra års fängelse. Detta på grund av hans låga ålder.

Om inte domstolen anser att rånet är grovt bör de tre dömas för rån och då till en påföljd på två och ett halvt års fängelse.

Totalsågning
Åklagaren anser att en 28-årig man från Boden bör dömas för rån och grov misshandel till två och ett halvt års fängelse. Det gäller även för en 23-årig man från Boden och en 22-årig man från Piteå.

Andreas Bogseth yrkar också att en 20-årig Bodensare ska dömas för olaga hot och rån till ett års fängelse.

Vad gäller den 19-åriga kvinnan från Luleå bör hon, enligt åklagaren, dömas för medhjälp till rån till skyddstillsyn.

Advokat Krister Finnsson, totalsågar åklagarens huvudvittne, den 21-årige mannen.

- Enligt bibeln var det någon som gick på vatten. 21-åringen gick på bensodiazepiner. Han är inte ett dugg trovärdig, anser Finnsson, som försvarade den 36-årige Piteåbon.

Teaterstycke
Advokat Jan Wennerbrandt, som försvarar den 33-årige Luleåbon, menar att hela historien var en enda teaterföreställning och den som iscensatte teaterstycket var den 21-årige mannen från Skellefteå.

- 21-åringens trovärdighet är noll, anser Wennerbrandt.

Flera försvarare anser att rånet i Skellefteå inte kan bedömas som grovt, eftersom det inte är det inte är ställt utom allt rimligt tvivel att hagelgeväret användes under händelsen.

Det är bara den kvinnliga målsägaren i lägenheten som har uppgett att hon hotats med geväret.

- Den kvinnan saknar också trovärdighet. Henne kan man inte alls sätta någon som helst tilltro till, säger Jan Wennerbrandt.

Dom meddelas den 23 december.

Bakgrunden

➤ De åtalade är misstänkta för en händelse som går att dela upp i tre delar. Ett olaga hot i Skellefteå en fredag i oktober där 21-åringen tillsammans med tre Bodensare skulle köpa narkotika i Skellefteå för 25 000 kronor.

Männen blev blåsta på både på knarket och pengarna och snabbt pekades 21-åringen ut som delaktiv i blåsningen.

➤ 21-åringen kallades till Boden där han blev grovt misshandlad, kidnappad och tvingad att delta i ett grovt rån tillsammans med två Bodensare, en Luleåbo och två personer från Piteå.

➤ I två bilar begav sig nio personer till Skellefteå. Åklagaren påstår att en 33-årig Luleåbo hämtade ett avsågar hagelgevär i Gammelstad innan färden tillSkellefteå.

Åklagaren anser att 21-åringen tvingades peka ut en speciell lägenhet där pengarna skulle finnas.
I åtalet står det också att ett hagelgevär användes vid rånet, något som flera inblandade förnekade.

En polishund hittade dock ett avsågat hagelgevär i närheten av lägenheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om