De räddar macken

I Ullatti har byborna gått ihop och bildat en ekonomisk förening för att rädda kvar bensinmacken. Där efterlyser man bättre villkor för varutransporter.

Samlingspunkt. I Ullatti har byborna bildat en ekonomisk förening som tagit över macken. Ambitionen är att macken ska bli en social knytpunkt i byn.

Samlingspunkt. I Ullatti har byborna bildat en ekonomisk förening som tagit över macken. Ambitionen är att macken ska bli en social knytpunkt i byn.

Foto: Lars-Göran Norlin

Ullatti2015-04-02 05:45

Den förre ägaren Holger Törnlund som är 80 år ville gå i pension och försökte i över ett års tid att sälja macken. När det inte gick beslöt sig byborna för att gå ihop och ta över den. I slutet av sommaren hade man ett möte och bestämde sig för att försöka få ihop tillräckligt med pengar för att kunna gå vidare och bilda en ekonomisk förening. Nu har de drivit macken sedan februari. Man har 247 andelsägare. På macken har man två anställda, men var tredje helg går styrelsen in och jobbar ideellt för att kunna hålla öppet butiken.

Ambitionen är att utveckla kiosken och man vill att macken ska bli en mötesplats för byborna.

– Det ska vara en bysamlingspunkt, som vi ser det, säger Ömalm.

Macken fungerar även som postombud, tar emot bussgods och säljer spel.

– Det blir en avveckling av byn om man inte kan behålla den här samhällsservicen vi har idag, säger John Ömalm.

– Samtidigt får en sån här anläggning får inte vara en bidragsberoende verksamhet, det funkar inte. Det är en näringsverksamhet som vilken annan som helst som ska hålla sig själv uppe, säger Göran Johansson ordförande i den ekonomiska föreningen.

Eftersom man är en andelsförening hoppas man att köptroheten ska öka.

– Om man har satsa 3000 kronor för en andel så tänker åtminstone jag att man tänker på att försöka handla i den anläggning man själv tecknat andel i. Då kommer man att generera en ökad försäljning. De är ju dom som till syvende och sist gör att det här kan hålla igång, säger Johansson.

Det förslag till stöd för glesbygdsbutiker som presenterades i den utredning som lämnades till landsbygdsministern på tisdagen tycker Göran Johansson och John Ömalm är en god tanke men anser att butiker bör vara självbärande.

– Det kommer ju en dag när stödet upphör och då kan det ju inte bli så då är det pang; stängt, säger Johansson.

Göran Johansson ser transporterna som ett viktigare problem att lösa.

– Det som landsbygden och landsbygdsbutikerna slåss med är ju problematiken med att få varor. Om man från samhällets sida pratar om att stödja landsbygden då ska man börja titta på transporterna. Att glesbygdsbutikerna har samma villkor att få varor, säger Johansson.

Johansson menar att det finns fördelar med att ha en ekonomisk förening som driver macken eftersom en sådan kan hitta andra möjligheter att öka omsättningen.

– Man kan ha ideella krafter som kan ordna än det ena än det andra och de pengarna och kommer föreningen till gagn, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om