ZDF:s vallokalsundersökning visade som väntat en stor ledning för konservativa CDU/CSU som blir klart största parti. Men där slutar de goda nyheterna för Angela Merkel.
Enligt ZDF:s första undersökning fick CDU/CSU 33,5 procent av rösterna, vilket är en kraftig tillbakagång jämfört med valet 2013 då resultatet blev 41,5 procent.
Socialdemokraterna SPD gjorde också ett uselt val och låg på runt 21 procent vid 19-tiden. Högerpopulistiska AFD kom in i parlamentet. Partiet hamnade på drygt 13 procent.
Vänsterpartiet (Die Linke) nådde 9 procent liksom De gröna (Die Grünen). FDP fick omkring 10 procent. Andra vallokalsundersökningar visade på samma tendens.
Bara en liten stund efter att vallokalsundersökningarna kommit meddelade SPD:s vice partiledare att det är slut på storkoalitionen i Tyskland och att Socialdemokraterna går i opposition.
AFD:s toppkandidat Alexander Gaulands budskap var att partiet ska motarbeta Merkel och ”återta vårt land och vårt folk”.
– Vi kommer att förändra det här landet, säger han enligt AFP.
Berlinborna gick till vallokalerna under regntunga skyar. I Marzahn i östra Berlin hade Günther Bartsch just lagt sin röst. På kristdemokraterna CDU, som han alltid har gjort.
Angela Merkel kan man inte klaga på, tycker han.
– Hon sköter sitt jobb på förnuftigt vis, säger han till TT innan han skyndar vidare för att komma undan regnet.
Valrörelsen har beskyllts för att vara outhärdligt tråkig, men nu är den slut. Sedan klockan 8 i morse har folk strömmat till vallokalerna.
Stora delar av innerstaden hade spärrats av och omkring 1 300 poliser kommenderats ut.
Den som stannar hemma har förverkat sin rätt att klaga i efterhand, ”i alla fall moraliskt”, enligt den avgående talmannen i förbundsdagen Norbert Lammert (CDU), som hoppades att så många som möjligt skulle utnyttja sin demokratiska rättighet och rösta.
Bärbel Köstner har just röstat i Marzahn. Vilket parti det blev behåller hon för sig själv, men det viktigaste är att det satsas på barnen, anser hon.
– Skolböckerna borde vara gratis som när jag var liten, och det ska vara samma villkor oavsett om man är rik eller fattig.
Även flyktingpolitiken är ett viktigt ämne för Köstner.
– Det är rätt att hjälpa till, oavsett varifrån människor kommer. Men det hade behövt organiseras bättre, annars riskerar det att bli kaos. (Berlin, TT:s utsände)