Tydlig signal: "Ni får finnas men inte synas"

3 maj 2019 06:00

Helgen den 14-16 juni samlas ombud från HBT-Socialdemokraters distrikt och föreningar till förbundskongress i Luleå. Politiken för de kommande två åren ska läggas fast, liksom förslag på reformer på HBTQ-området och krav på det socialdemokratiska partiet, dess distrikt, arbetarekommuner och s-föreningar ska formuleras.

En av de viktigaste anledningarna till att HBT-Socialdemokraters ledning valt att förlägga kongressen just till Luleå stavas Luleå Pride. Ett arrangemang som föddes 2012 och ett som Luleå kommuns dåvarande utvecklingschef var den yttersta initiativtagare till. Det var hennes engagemang och tro på att Luleå måste profilera sig som en kommun där alla ges möjlighet att leva som dom de är för att stoppa flykten av unga – och även äldre – HBTQ-personer från kommunen och länet.

RFSL Luleå och norra Norrbotten föddes och har sedan dess ägnat sig åt en intensiv verksamhet som bland mycket annat rymmer såväl skolinformation, verksamhet för nyanlända HBTQ-personer, kuratorsstöd till unga HBTQ-personer och deras anhöriga – och det årliga arrangemanget Luleå Pride.

Detta arrangemang lockar mängder med människor till en rad seminarier varje år – och Pride-paraden är utan jämförelse den största i ”Norrland”.

Nu läser vi i NSD att Luleå kommuns kommunchef Mikael Lekfalk i ett mail meddelat RFSL Luleå att det extra ekonomiska stöd på 200 000 kronor som tidigare betalats ut för att Luleå Pride ska bli verklighet föreslås dras in. För arrangören RFSL kommer detta besked på tok för sent – ansökan skickade föreningen redan i början av februari. Med sju veckor kvar till festival sitter föreningen i en rävsax – vilka artister ska bokas av, vilka seminarier ska ställas in, vilka andra kostnader kan man dra ner på?!

Vi, styrelsen för HBT-S Norrbotten, ser med förvåning och inte så lite ilska på förslaget.

Att på detta sätt dra undan mattan under fötterna på en förening som kämpar hårt för alla människors lika värde – inte bara som en paroll som kan användas i tjusiga pamfletter och kommunala reklamfilmer utan på riktigt – är inte bara förfärligt. Ett sådant beslut skickar dessutom en tydlig signal till i synnerhet unga HBTQ-personer om att de givetvis får finnas, men helst inte synas.

Det är tongångar vi trodde att Luleå kommun ansåg sig för goda för.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Styrelsen för HBT-S Norrbotten genom Lena Edenbrink ordförande