Tvåbarnspappan Tonda, 45, dog i skidolyckan

Tjeckiske tvåbarnspappan Tonda Volk, 45, dog i olyckan i Kårsavagge, väster om Abisko på fredagen. Hans liv gick inte att rädda sedan han störtade ner från ett stup. "Han levde sitt drömliv och dog när han gjorde det han älskade, säger hans syster Míša Volková till Aftonbladet.

12 maj 2019 15:56

Tonda Volk, 45, kom från Trutnov i norra Tjeckien och var en erfaren klättrare och skidåkare. Han hade arbetat som skidinstruktör sedan 1998 och bergsguide sedan 2006.

Under åren har han, enligt Aftonbladet bestigit många bergtoppar, bland andra Mount Blanc, Dufourspitze och Strahlhorn.

– Han skidade och klättrade innan han kunde gå. Han levde sitt drömliv och dog när han gjorde det han älskade, säger hans syster Míša Volková till Aftonbladet.

Tonda Volk var certifierad bergsguide.

Guiden ska ha åkt över en bergskant och sedan störtat ned för ett stup där han avled av skadorna.

Tonda Volk hade med sig sex-sju andra heliskiåkare personer när de blev avsläppta i Kårsavagge. Vad som egentligen inträffade därefter finns det för närvarande inga uppgifter om.

Det var en helikopterpilot från ett annat företag än det som körde upp skidåkarna, som upptäckte att det låg en person nedanför ett stup.

Fjällräddare kallades till platsen och personen fördes därefter till Kiruna lasarett.

I samband med den tragiska olyckan arrangerade Kiruna kommun så att en präst från Kiruna kunde åka till hotellet med hjälp av räddningstjänsten.

– Den här typen av samtal kan vara väldigt slitande även för personerna som talar med de drabbade, därför brukar vi ordna så att de inte åker bil själva, säger Anders Karlsson, förvaltningschef vid Kiruna kommun.

Guiden och den aktuella gruppen befann sig i Abiskofjällen för att åka heliskiing, eller heliskidåkning som det heter på svenska. Det innebär att man bli uppflugen på någon bergstopp med hjälp av en helikopter, för att sedan ta sig ner på skidor. Heliskiing är en typ av offpiståkning, eftersom det inte sker i någon markerad nedfart.

Den här typen av extremskidåkning är mycket populär i den här trakten och under en dag flyger många helikopterföretag upp på fjälltopparna.

På lördagseftermiddagen bekräftade polisen att olyckan har inträffat och att en förundersökning gällande arbetsmiljöbrott pågår.

Under söndagen meddelade polisen att anhöriga nu är underrättade.

I samband med olyckan fattade polisens vakthavande befäl beslut om åtgärder enligt LSO, lagen om skydd mot olyckor. En förundersökning är inledd angående arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tommy Lundqvist Peter Olofsson