Turismföretag rasar efter skoterförbud

Turismföretaget Ribo apartment överklagar länsstyrelsens beslut om skoterförbud kring Riksgränsen och Björkliden. Företaget har även JO-anmält länsstyrelsens tjänstemän och överväger att lämna in en skadeståndsanmälan.

25 mars 2018 15:44

– Det här går inte demokratiskt till. Länsstyrelsen tar snabba beslut som gör att besöksnäringen inte har en chans att ställa om verksamheten. Vi efterlyser en konsekvensanalys över hur besluten slår mot andra näringar än rennäringen, säger Jan Stjernström, ägare av Ribo apartment.

Företaget är inriktat på förmedling av boende. I dagsläget har man cirka 100 bäddar i området.

– Många av våra gäster kommer för den fria skoteråkningen. Vi är noga med att vi informerar om lagar och regler och att de ska visa hänsyn.

Läs mer: Här råder skoterförbud i Kirunafjällen

Beslutet offentliggjordes den 20 mars. Det gäller från 19 mars till 20 april och syftet är att freda rennäringen.

– Vi har inte en chans att parera med så kort varsel. Det får katastrofala konsekvenser. Vi ligger 18 månader framåt i planeringen och ligger ute med stora pengar för marknadsföring. Även vi har rättigheter som näringsidkare och därför anser jag att vi måste få ekonomisk ersättning.

Förlusterna räknas i miljonbelopp, enligt Stjernström.

– I princip har vi tre månader på oss att skapa inkomster som ska täcka hela årets verksamhet. Nu får vi avbokningar. Folk åker till andra områden i stället. Redan nu börjar folk som bokat i maj att boka av för de är rädd att länsstyrelsen ska förlänga förbudet. För att inte tala om kommande säsonger. Vårt anseeende skadas och det slår flera år framåt i tiden.

Även andra näringsidkare far illa, menar Stjernström.

– Restauranger, bensinstationer, livsmedelsaffärer...många drabbas. Fortsätter det så här så kan det bli varsel och verksamheter som försvinner.

Även fastighetsbranschen påverkas, uppger Stjernström.

– Det är uppemot 200 fastigheter i området, skyögt värderade vilket till stor del bygger på områdets attraktion.

Han understryker att han förstår problemet.

– Jag inser att man måste reglera vissa områden och har full förståelse för rennäringen. Skoterturismen har vuxit för snabbt. Man har inte hunnit med att utveckla leder exempelvis. Men så här får det ändå inte gå till.

Läs mer: Stora byggplaner i Kirunafjällen

Jan Stjernström beklagar att samebyarna lämnat samarbetet med Kiruna kommun.

– Vi löser inte problemen genom att lämna över uppgiften till tjänstemän som sitter 500 kilometer härifrån. Det är vi här uppe som måste göra det tillsammans med kommunen.

Ribo apartment har långt gångna planer på att bygga fritidshus, restaurang och liftar i området.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jonny Vikström