Tre heta tomter för Teknikens hus

Brandstationstomten, Strands parkering och Södra hamnplan – det är de heta ytorna när Teknikens hus vill flytta in till centrum.

Brandstationen ska rivas. Ytan är högintressant för Teknikens hus, som vill bygga nytt i centrum.

Brandstationen ska rivas. Ytan är högintressant för Teknikens hus, som vill bygga nytt i centrum.

Foto: Roland S Lundström

LULEÅ2017-02-25 18:01

– Det måste vara ett absolut superläge för att det ska vara värt ansträngningen, säger Kristina Jonsson, verksamhetschef.

Det är nästan 30 år sedan Teknikens hus invigdes på campusområdet. Nu är huset i stort renoveringsbehov samtidigt som Teknikens hus vill utvidga och utveckla verksamheten. En flytt in till centrum i ett helt nybyggt hus är Kristina Jonssons vision, något som Kuriren skrev om i början av februari.

– Det är en förutsättning för oss att vara nära elementen is och vatten, säger Kristina Jonsson.

Det är ont om plats i centrum och de tre ovan nämnda ytorna är de enda som kvalar in på kraven. I mitten av mars ska Teknikens hus träffa kommunen.

– Vi ser positivt på Teknikens hus planer. De har sin egen resa att göra först med att ta fram ett koncept. Sedan får vi alla medfinansiärer sätta oss, säger kommunalrådet Niklas Nordström (S).

Luleå tekniska universitet står neutral i processen.

– Det är spännande tankar som vi följer med intresse. Teknikens hus betyder mycket för oss. Det har öppnat upp campus och det drar människor till universitetsområdet. Så vi vill inte bli av med dem. Men vi har förståelse för tankarna och det påverkar inte vår finansiering, säger universitetsdirektör Staffan Sarbäck.

Kristina Jonsson tror att en flytt till centrum ökar möjligheterna för en stärkt finansiering (se faktaruta) och en delvis ny inriktning.

– Vi tror att det blir större besöksunderlag, vi får in fler människor i restaurang och butik och kan skapa event. Det gör oss även attraktivare för investeringar.

Finansiering

Luleå kommun är den största finansiären av Teknikens hus med 4 miljoner. Region Norrbotten bidrar med 3 miljoner, LTU med 1,1 miljon, och länets övriga kommuner med totalt 1 miljon. Pengar kommer från LKAB, SSAB, fondmedel och projektmedel från EU, samt intäkter från bland annat entré.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!