Magnus Lundberg är sedan 15 år ansvarig för vattenkraften på det småländska elkraftsbolaget Tranås Energi. På fritiden är han både jägare och hobbyfiskare.
I Tranås har man lyckats miljöanpassa vattenkraften så att fisken kan leka igen. Han blir bekymrad när han hör om problemen för fisken i exempelvis Luleälven.
– Jag tycker naturligtvis att det är tråkigt att det inte kan fungera överallt, samtidigt som jag förstår problematiken med att vända utvecklingen. Hos oss har vi ju en hanterbar storlek på kraftstationerna, medan det är mycket svårare i de stora kraftverken.
Men han hoppas ändå att intresset vaknar för fisken på flera ställen i landet
– Det tar tid, men jag tycker att vi har bevisat att det går och att vi har fått bra funktion i fiskvägarna.
Genom Tranås och närliggande kommuner flyter Svartån som mynnar ut i sjön Sommen. I slutet av 1990-talet började man i Tranås fundera på om det gick att göra en insats för öringen som lekte alldeles utanför Tranås Energis kontor och man hörde av sig till flera andra aktörer.
– Öring har funnits i Sommen i alla tider och det skulle ju vara otroligt tråkigt om den försvann, säger Magnus Lundberg.
Länsstyrelsen i Jönköpings län tog fram en fiskvårdsplan för en sträcka i Svartån där tre dammar ingick, som inte har haft någon funktion för vattenkraften sedan 1970-talet, då kraftstationerna lades ner. Därefter gjorde Tranås kommun, Tranås Energi, fiskvårdsområden, Lions och Länsstyrelsen gemensam sak för att återupprätta fiskvägarna. De anlitade konsulten Jönköpings fiskeribiologi som hjälpte till att detaljplanera för fiskvägarna.
Varje fiskväg som Tranås Energi har varit med och byggt har kostat mellan två och fyra miljoner kronor, men alla har de inte finansierat ensamma.
Att riva dammarna och återställa ån som den såg ut tidigare skulle inte vara möjligt med hänsyn till dagens bebyggelse. I stället kom de fram till tre olika lösningar för de tre dammarna.
I den första var det så trångt, så där skapade de en konstgjord fiskväg med en gjuten denilränna, det som även kallas laxtrappa. Man satte i trälameller för att få vattnet att stanna upp och virvla. Då kan både öringen och andra mindre fisksorter som abborre, braxen, mört och ål gå upp.
Vid nästa damm fanns det bättre utrymme runtomkring, så där byggde de ett så kallat omlöp, som liknar en naturlig slingrande bäck i terrängen.
Den tredje dammen rev de delvis för att få bort ett fall. De fyllde på med sten och grus på nedersidan så att det blev en bra lutning med forssträckor som är gynnsamma för fisken.
– Nu kan fisken passera fram och tillbaka och man ser också aktivitet av utter, strömstare och forsärla.
De har också skapat flera lekplatser för fisken och förstärkt med lekgrus där de kan lägga sin rom.
Genom fiskkameror kan de följa hur fisken vandrar och se resultatet av de insatser som görs. De genomför också så kallat elfiske för att inventera vilken fisk som finns. Då går de ut med en stav och ger elchocker i vattnet för att bedöva fisken tillfälligt så att den kan fångas, vägas och mätas för att sedan släppas igen.
Det stora målet var att få öringen i sjön Sommen att gå upp i vattensystemen för att leka och efter nästan tio år har de börjat se tydliga resultat.
– De första åren var det ingen fisk, men i dag simmar det omkring fiskar som är mellan ett och två år gamla i de här områdena som vi har återställt.
Numera kläcks det öringar i systemet uppe i ån där den lever i ett till två år, sedan simmar den ut i sjön för att äta upp sig på småfisk. När den sedan kommer tillbaka och leker och lägger ny rom där den föddes väger den mellan fyra och sex kilo.
Det finns också ett annat vattensystem, Bulsjöån, som rinner ut i Sommen. Där finns tre aktiva vattenkraftverk som de också har miljöanpassat på senare år. I dag finns fiskvägar runt alla tre. Det har gjorts genom att de har skapat omlöp och bäckar och hållit sidoflöden öppna. Flera satsningar är på gång. Just nu har de en ansökan inne hos Mark- och miljödomstolen om att få åtgärda en gammal kvarndamm genom att bygga ett omlöp.
– Det skulle möjliggöra två extra mil vattenväg som fisken kan nyttja.
Utöver att investera i fiskvägar lägger Tranås energi årligen några hundra tusen kronor på löpande vattenvård. Det kan till exempel handla om utläggning av lekgrus med mera.
Ett kontrollerat öringfiske för både fritidsfiskare och en yrkesfiskare pågår i Sommen i dag.